GAZZE

İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının, Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait 3 askeri noktaya hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının bu sabah, Gazze'nin kuzeyinde Kassam Tugayları'na ait  3 askeri noktaya hava saldırısı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Saldırının Gazze tarafından atılan füzelere misilleme olarak yapıldığı ifade edilen açıklamada, füzelerin Hamas tarafından atıldığı öne sürüldü.

Ayrıca İsrail Ordusu Sözcüsü Afikhay Edrii, sosyal paylaşım platformu üzerindeki resmi hesabından yaptığı  açıklamada, "İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar dün gece Gazze tarafından atılan füzelere misilleme olarak Gazze'deki 3 hedefe saldırı düzenledi" dedi.

İsrail'e yapılan hiç bir saldırıya göz yummayacaklarını ve güneydeki kentlerin güvenliğinin bozulmasına izin verilmeyeceğini vurgulayan Edrii, "Gazze'de hakim olan güç Hamas'tır. Saldırıdan onlar sorumludur" ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden ülkenin güneyindeki Askalan kentine 3, Sderot yerleşim birimine de bir roket atıldığını, olayda ölen ya da yaralananın olmadığını belirtmişti.

Gazze'deki görgü tanıkları, İsrail ordusuna ait bir savaş uçağının, Gazze'nin kuzeyinde Kassam Tugayları'na ait bir eğitim alanına hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirtmişti.

Saldırı sonucu çevredeki binalarda hasar meydana gelirken, ölen ya da yaralanan olmadığı ifade edilmişti.

İsrail hücumbotları Gazzeli balıkçılara ateş açtı

İsrail ordusuna ait hücumbotların, Gazze sahilindeki Filistinli balıkçıların teknelerine otomatik silahlarla ateş açtığı bildirildi.

AA muhabirinin görgü tanıklarından edindiği bilgiye göre, İsrail hücumbotları Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiye beldesi açıklarında avlanan Filistinli balıkçı teknelerine otomatik silahlarla ateş açtı. 

Görgü tanıkları, açılan ateş sonucu ölen ya da yaralanan olmadığını ifade etti.

11 Filistinli gözaltına alındı

Doğu Kudüs'te İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını protesto etmek isteyen Filistinli göstericiler ile İsrail polisi arasında çıkan olaylarda 11 Filistinlinin gözaltına alındığı bildirildi. 

İsrail Polis Sözcüsü Luba Samri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Doğu Kudüs'ün Cebel el-Mekber semtinde 8, Şafat Mülteci Kampı, Vadi el-Cevz ve Vadi et-Tur'da ise birer Filistinli gözaltına alındı" denildi.

Doğu Kudüs'ün çeşitli mahalleleri gece geç saatlere kadar Filistinli göstericiler ile İsrail polisi  arasında yaşanan arbedelere sahne oldu. 

Mescid-i Aksa'ya yönelik son günlerde artan ihlallerin ardından İsrail, dün 40 yaş altı Müslümanların Aksa'ya girişini yasakladığını açıklamıştı. İsrail yönetimi, tansiyonun son günlerde yükseldiği şehre  yüzlerce asker ve polis takviyesi yapmıştı.

Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde pazar günü Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin buraya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale edilmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

 İsrail askerleri salı sabahı da postallarıyla Mescid-i Aksa'nın etrafı camekanla çevrili minberinin yakınına kadar girmiş ve çatısına çıkmıştı.

Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerin ardından gerilimin yükseldiği Kudüs'te İsrail askerleri ile Filistinliler arasında arbede yaşanıyor.