RAMALLAH - Gözyaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermilerin kullanıldığı müdahalelerde 9 Filistinli yaralandı, onlarca kişi de atılan gazdan etkilenerek zor anlar yaşadı. 

Nekbe'yi Anma Komitesi'nin çağrısı üzerine Ramallah'ın batısındaki Nalin bölgesinde düzenlenen yürüyüşe, aralarında çeşitli Filistinli grupların liderlerinin de bulunduğu yüzlerce Filistinli katıldı. 

İsrail askerlerinin müdahale ettiği yürüyüş sırasında, 1 kişi gerçek, 5 kişi ise plastik mermi ile yaralandı. Yaralılar çevre hastanelere kaldırılırken atılan gazdan etkilenen onlarca kişiye ise olay yerinde müdahale edildi. Filistinli gençler de İsrail askerlerine taş ve molotof kokteyli atarak ve lastik yakarak karşılık verdi. 

"Geri dönüş hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz"

AA muhabirine konuşan, Filistin Yasama Meclisi Milletvekili Mustafa el-Bergusi, "Bu yürüyüş, geri dönüş hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizin ve tüm haklarımızı geri kazanana kadar direnişimizi sürdüreceğimizin ifadesidir" dedi.

 "Geri dönüş hakkı kutsaldır" adı altında yürüyüş düzenlendi

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerlerinin Nablus'un batısındaki Kefer Kadum beldesinde düzenlenen yürüyüşe müdahalesi sonucu  3 kişi gerçek mermilerle ayağından vuruldu. Yaralı Filistinliler Nablus'taki devlet hastanesine kaldırıldı. Her cuma düzenlenen "Yahudi yerleşim birimi inşası ve ayrım duvarını" protestolarının bugün "Geri dönüş hakkı kutsaldır" adı altında yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirildiğini aktaran görgü tanıkları, İsrail askerlerinin müdahalesi nedeniyle onlarca kişinin atılan gaz nedeniyle zor anlar yaşadığını belirtti.

İsrail ordusu, Nekbe'nin 67'nci yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde çıkabilecek çatışmalara karşı Batı Şeria ve Kudüs'ün yanı sıra, Gazze, Suriye ve Lübnan sınırında güvenlik önlemlerini arttırmıştı. 

İsrail'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi sürecinde yerlerinden olan ve yurtlarını terk etmek zorunda kalan Filistinliler, her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası vatanını terk etmek zorunda kalarak, sığınmacı konumuna düşmüştü.