KUDÜS - Tel Aviv Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Netanyahu, "Irak'taki Kürtlerin bağımsızlık taleplerini desteklemeliyiz çünkü onlar, siyasetteki ılımlı tutumunu ispat etmiş mücadeleci bir halk. Dolayısıyla siyasal bağımsızlığı hak ediyorlar" ifadesini kullandı.

"Batı Şeria'da İsrail'in güvenliğini İsrail  ordusu dışında herhengi bir kuvvet garanti altına alamaz" diyen Netanyahu, radikal Şii veya Sünni grupların ülkesinde etkinliğini artırmasına karşı Mısır ve diğer devletlerle çalışmaları gerektiğini söyledi.

Irak ordu birliklerinin çekilmesinin ardından Kerkük kentinde kontrolü Peşmergeler sağlıyor.

Her türlü gerekli önlemi alırız

"France24" televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Netanyahu, uluslararası toplumun, militan grupların yeni topraklar işgal etmesini ve her şeyden önce kitle imha silahlarına  ulaşmasını önlemesi gerektiğini vurguladı.

Ortadoğu'da birbirleriyle savaşan radikal Şii ve Sünni grupların hiçbirinin kimyasal ve nükleer silahlara sahip olmaması gerektiğini söyleyen Netanyahu, "En önemlisi ise bu grupların kitlesel imha silahlarına sahip olmalarının engellenmesi" dedi.

Ülkesinin her bir taraftan terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu iddia eden Netanyahu, komşu ülkelerdeki çatışmaların kendi topraklarına sıçraması halinde her türlü gerekli önlemi alacaklarının altını çizdi.

Ülkesinin Golan Tepeleri, Lübnan, Gazze ve Batı Şeria'dan gelen saldırılar nedeniyle tehdit altında olduğunu ileri süren Netanyahu, "Bize her taraftan saldırıyorlar. Biz onları geri püskürtüyoruz  ancak önemli olan bütün dünyanın onları geri püskürtmesi" ifadesini kullandı.

Muhalefetten tepki

Bu arada İsrail İşçi Partisi Genel Başkanı İzak Herzog, Netanyahu’nun "Kürtlerin bağımsızlığı hak ettiği" yönündeki sözlerini eleştirdi.

İsrail devlet radyosuna konuşan ana muhalefet partisi lideri Herzog, "Netanyahu, Kürtlerin bağımsızlığını hak ettiğini söyleyerek, İsrail’in taraf olmadığı çekişmeli konunun ateşine yağ döktü" ifadesini kullandı.