RAMALLAH

Fetih ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi gibi grupların çağrısı üzerine Ramallah'ta düzenlenen gösteride Filistinliler, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki uygulamalarını protesto etti.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, sloganlar eşliğinde Ramallah ile Kudüs arasındaki güvenlik noktasına doğru yürüyüşe geçen
Filistinli gençlere,  İsrail askerleri plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Filistinli gençler deİsrail askerlerine taş ve havai fişekle karşılık verdi. Çıkan olaylarda onlarca kişinin gazdan etkilendiği bazılarının da yaralandığı belirtildi.

Son zamanlarda Mescid-i Aksa’ya yönelik artan ihlaller, Kudüs’te İsrail askerleri ile Filistinliler arasında sık sık çatışma ve gerginliklere neden oluyor. İsrail askerlerinin müdahalesine Filistinliler genelde, taş ve havai fişek atarak karşılık veriyor.

Kudüs'te Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller sık sık Filistinlilerin tepkisine neden oluyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor. Yahudi Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek, cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor.

Batı Kudüs'te 29 Ekim Çarşamba gecesi aşırı sağcı bir hahama silahlı saldırı düzenlenmesi ve ardından yaşanan gelişmeler de bölgede tansiyonun daha da yükselmesine neden olmuştu.