MADRİD - İspanya'da Madrid-O Ferrol seferini yapan hızlı trenin Santiago Compostela istasyonunun girişine yakın bir yerde vagonlarının raydan çıkması sonucu meydana gelen kazada ölenlerin sayısının 78 olduğu açıklandı. Galisya yönetimi rakamı 80 olarak bildirmişti.

Tren kazasında ölenlere kimlik tespiti yapan Bilimsel Polis Departmanı tarafından düzenlenen basın toplantısında, 78 kişinin öldüğü ve bunlardan 6'sının kimlik tespitinin henüz yapılamadığı açıklandı. Galisya özerk yönetimi ise dün son olarak 80 ölü olduğunu duyurmuştu. Ayrıca hastanede tedavi gören 83 kazazede bulunurken, bunların 32'sinin durumunun kritik olduğu belirtildi.

 Makinist dikkatsizlikle suçlanıyor

Bu arada ''dikkatsizlikten kazaya sebebiyet olma'' suçlamasıyla sanık sıfatıyla mahkemede ifade vermeye çağırılan ve polis gözetiminde olan trenin makinisti Francisco Jose G.A.'nın kazadan hemen sonra ''ölmek istedim'' dediği basına yansıdı.

Trenin, normal şartlarda hız sınırının saatte 80 kilometre olduğu viraja 190 ile girdiği, kontrol merkezi ile yapılan konuşmalarda ve kara kutuda tespit edilirken, tren sürücüsünün çok geç frene bastığı iddiası ortaya atıldı.

Kazanın olduğu hızlı trendeki güvenlik sistemininde otomatik frenin 200 kilometre hızdan sonra devreye girmeye ayarlı olduğu bu nedenle işlevsiz kaldığı kaydedildi. İspanya Ulusal Demiryolları Ağı (Renfe) firmasından yapılan açıklamada da, 52 yaşındaki tecrübeli makinistin kazanın olduğu hatta 60 kez çalıştığı ve virajı iyi tanıdığı bildirildi.

Öte yandan kazanın meydana geldiği bölgenin temizlenmesinin bugün tamamlanacağı ve yarından itibaren tren seferlerinin normale döneceği kaydedildi.