İSTANBUL

Suriye'de, Esed güçlerine karşı savaşan İslami Cephe'nin, el-Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) ağır kayıplar verdirdiği bildirildi.

Esed'e karşı silahlı mücadele yürüten 7 büyük muhalif grubun birleşmesiyle oluşan İslami Cephe (El Cebhe el İslamiyye), "Suriye halkına karşı suç işleyen terör örgütü" ilan ettiği IŞİD'e karşı açtığı savaşı büyüttü. IŞİD mensuplarına, masum insanlara zarar vermemeleri ve muhaliflerin safında rejime karşı mücadele etmek için örgütten ayrılmaları çağrısında bulunan İslami Cephe, IŞİD'in Cerablus'taki karargahını kuşattı.

IŞİD'e ağır darbe

İslami Cephe ile birlikte Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Mücahitler Ordusu ve diğer muhalif grupların da hedefinde olan IŞİD, Tel Ebyad, Etarib, Atme, Dane, Menbic, Carabulus ve Halep'teki bir çok kontrol noktasını kaybetti. Muhalif grupların yürüttüğü çok yönlü saldırı karşısında büyük güç kaybeden IŞİD'den çok sayıda kopma olduğu ve örgüte ait birçok savaşçının saf değiştirdiği, bazılarının da esir alındığı bildirildi.

Halep'te de Kürt İslam Cephesi'nin Hüllük, Bustan el-Başa, Bustan el-Rız mahallelerini IŞİD'den geri aldığı, çatışmada IŞİD'in çok sayıda militanını kaybettiği belirtildi.

Öte yandan IŞİD'in İdlib'e bağlı Dane'nin Deyr Hassan köyünde elinde tuttuğu 10 esirin çıkan çatışmaları fırsat bilerek kaçarak kurtulduğu ifade edildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) raporuna göre, son 3 günde çıkan çatışmalarda 71'i IŞİD'den, 20'si muhalif, 26'sı da sivil toplam 117 kişi hayatını kaybetti.

En büyük muhalif grup

Esed güçlerinin yanı sıra IŞİD'e karşı verdiği savaşla dikkatleri üzerine çeken İslami Cephe, geçen Kasım ayında Ahrar'uş Şam İslami Hareketi, Ceyş'ul İslam, Tevhid Tugayı, Sukur'uş Şam, Liva'ul Hak, Ensar'uş Şam, Kürt İslam Cephesi isimli grupların birleşmesiyle kuruldu.

İslami Cephe'nin Şura Meclisi Başkanlığı'na Sukur'uş Şam grubundan Ahmet İsa Şeyh, Başkan Yardımcılığı'naTevhid Tugayı'ndan Ahmet Amr Zeydan, Siyasi Heyet Başkanlığı'na Aharar'uş Şam İslami Hareketi'nden Ebu Abdullah el-Hamevi, Askeri Heyet Başkanlığı'na Ceyş'ul İslam'dan Zehran Alluş, Şer'i Meclis Başkanlığı'na Ahrar'uş Şam Hareketi'nden Ebu Abbas, Genel Sekreterliğe ise Liva'ul Hak grubundan Ebu Ratip getirilmişti.

Suriye'de rejime karşı savaşan grupların en büyüğü olma özelliği taşıyan ve bünyesinde 70 bin silahlı gücü barındıran İslami Cephe, halkla barışık, ılımlı bir İslami yönetim kurma hedefinde olduğunu açıklamıştı.