KAHİRE

Mısır'da Açlık Grevini İzleme Yüksek Komitesi'nin darbe karşıtı tutukluların, "işkence şikayetleri"ni araştırmak üzere kurul oluşturduğu bildirildi.

Komite Sözcüsü Abdullah en-Neccar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'na sunulmak üzere işkence şikayetlerini ve görüntülerini araştırıp incelemek için hukukçulardan müteşekkil bir kurul oluşturuldu" dedi.

Hapishanelerde çeşitli ihlallerin tespit edildiğini ifade eden Neccar, "İşkence merkezleri bulunduğuna hatta işkence nedeniyle bazı kişilerin hayatını kaybettiğine dair elimize deliller geçti. Söz konusu kurul, insan hakları ihlallerinden dolayı Mısır'a yaptırım uygulanması için çalışacak" diye konuştu.

Hapishanelerde darbe karşıtlarının açlık grevinin devam ettiğini hatırlatan Neccar, ülke genelinde 12 farklı hapishanede, 20 binden fazla kişinin açlık grevi yaptığını, bunlardan 90'ının grev nedeniyle ağır hasta olduğunu kaydetti.

Darbe karşıtları, geçen hafta 20 bin tutuklunun hapishanelerdeki "kötü muameleyi" protesto amacıyla, bir haftalık açlık grevi başlattığını duyurmuştu.

Mısır İçişleri Bakanlığı ise hapishanelerde açlık grevi yapıldığı ve kötü muamele iddialarını reddediyor.

Uluslararası Af Örgütü önceki hafta yaptığı açıklamada, Mısır'da "sivillerin orduya ait gizli bir hapishanede alıkonulduğunu" belgeleyen, "şaşırtıcı" kanıtlar elde edildiğini, burada alıkonulanların suçlarını itiraf etmek için "işkence ve kötü muameleye" maruz kaldığını açıklamıştı.