WASHINGTON

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD ve partner ülkelerin ordularınca Suriye'de bombardıman, savaş ve uzaktan kumanda edilen insansız hava araçlarıyla 10-12 Kasım'da 16 hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamaya göre, Kobani yakınlarındaki 10 hava saldırısında IŞİD’in 8 küçük birliği vuruldu, 3 muharebe mevzisine hasar verildi ve 1 lojistik tesisi yıkıldı. Heseke’nin güneyindeki 2 saldırıda örgütün ham petrol toplama noktası hasara uğratılırken, Deyru’z Zor’un kuzeybatısındaki ve yakınlarındaki 4 saldırıda ise örgütün ham petrol toplama yerleşkesine zarar verildi.

Aynı tarihlerde Irak’ta insansız hava araçlarıyla 7 hava saldırısı düzenlendi. Kerkük civarındaki 2 saldırıda IŞİD’in biri büyük biri küçük 2 ünitesi vuruldu. Beyci yakınlarındaki 5 saldırıda ise örgütün biri büyük 4 ünitesi hedef alındı, 2 binası, bir keskin nişancı mevzisi, 2 aracı ve birer hava topu mekanizması ve ağır silahı imha edildi.

30'dan fazla ülkenin askeri yetkilileri ABD'de

CENTCOM, uluslararası koalisyonda yer alan 30’dan fazla ülkenin askeri yetkililerinin IŞİD’e karşı askeri operasyon planlaması için Florida’daki bir askeri üste konferansta buluştuğunu bildirdi. Konferans 21 Kasım’a kadar sürecek.

CENTCOM’dan konferansla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Konferans, koalisyon güçleriyle ilişkileri geliştirmek ve IŞİD’i zayıflatmak ve yenilgiye uğratmak için daha ileri askeri kampanya planlarının geliştirilmesi ve artırılması için fırsat sunuyor. Etkinlik, ABD ve koalisyon güçlerinin askeri çabalarında, Irak’ta birlikte çalışılması ve dünyanın diğer yerlerinden ortaklarla terör grubu IŞİD’in Irak’a, bölgeye ve daha geniş uluslararası toplumu yaydığı tehdidi bertaraf etmede diğer önemli bir kilometre taşıdır.”

CENTCOM Komutanı Lloyd Austin da konferansla ilgili “Bu 30 ulustan fazla askeri planlayıcıların bir araya gelmesi, birçok bakımdan tarihidir. Yaklaşık 200’den fazla katılımcının temsil ettiği geniş çaplı koalisyonun buluşması, IŞİD’i yenmeye yönelik kampanyamızın başarıya ulaşmasının bir anahtarıdır. Gerçekten düşmanlarımızın en çok korktuğu bu koalisyondur ve bu koalisyon, işi doğru şekilde mümkün olan en hızlı şekilde bitirecek koalisyondur” ifadesini kullandı.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey’in başkanlığında 21 koalisyon ülkesinin askeri liderleri IŞİD’e karşı mücadeleyi görüşmek için geçen ay da başkent Washington’da toplantı yapmıştı.