TAHRAN - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, haftalık olağan basın toplantısında AA muhabirinin, Türkiye ve Suriye arasındaki diplomatik durum ile Suriye tarafından düşürülen askeri uçakla ilgili sorularını cevapladı.

İran olarak gelişmelerden duydukları endişeleri dile getiren Mihmanperest, ''Bölge ülkeleri bilinçli ve sabırlı hareket etmeli ki bölgede istikrarsızlık ve emniyetsizlik körüklenmemiş olsun'' dedi.
''Bu olay çok hassas bir konudur. Sabır, diyalog ve bölge güvenliğini olumsuz etkileyecek eylemlerden uzak durarak sorun halledilmeli'' diyen Mihmanperest, ''Bu sorunun çözümüne yönelik iki ülkeyle olan iyi ilişkilerimiz ve potansiyelimizden istifade edeceğiz'' ifadesini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesinde itidal çağrısında bulunduğunu hatırlatan Mihmanperest, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
Mihmanperest şöyle konuştu: 
''Uçağın düşürülmesi konusu iki ülke tarafından araştırılmalı. Eğer gerçekten Suriye'nin hava sahası ihlal edilmişse bu uluslararası yasaların ihlalidir. Bunlar müzakere edilecek ve halledilebilecek konulardır.''
İki ülke yetkililerinin kontrolünün dışına çıkacak noktaya gelinmemesi gerektiğini belirten Mihmanperest, bölge ülkelerinin işbirliğiyle sükunetin korunacağını ifade etti.