İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'a uyguladığı yaptırımları 10 yıl daha uzatma kararının nükleer anlaşmanın ihlali olacağını açıkladı.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan yazılı açıklamasında Kasımi, "Ülkemizin üst düzey yetkililerinin daha önce de bir çok kez dile getirdiği üzere Temsilciler Meclisi ve Senato'nun İran'a yaptırımların uzatılmasına yönelik tasarısı nükleer anlaşmaya aykırıdır." ifadelerini kullandı.

Ülkesinin anlaşmaya bağlılığını kanıtladığını ancak anlaşmanın ihlal edilmesi halinde gerekli hazırlığa sahip olduğunu ifade eden Kasımi, "Dışişleri Bakanlığı ABD hükümetinin bu konudaki yaklaşımını çok dikkatli bir şekilde gözlemleyerek, buna karşı gerekli adımın atılması için Meclis Nükleer Anlaşmayı Denetleme Kurulu'na kapsamlı bir rapor sunacaktır." dedi.

Kasımi, nükleer anlaşma kapsamında ABD Başkanı Barack Obama'nın anlaşmanın aleyhine çıkarılacak tüm tasarıları engellemeyi kabul ettiğini söyledi.

İran aleyhindeki yaptırımların 10 yıl uzatılmasını içeren yasa tasarısı, iki hafta önce Temsilciler Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından dün de Senato'dan geçmişti. Tasarının yasalaşması için Obama tarafından onaylanması gerekiyor.