LONDRA

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Rusya'yı yarın Paris'te yapılacak ve kendisinin de katılacağı Ukrayna ile ilgili görüşmelere katılmaya çağırdı.

Hague, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki temaslarının ardından İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda açıklama yaptı. 

Ukrayna'daki krizin barışçıl şekilde sonuçlanması gerektiğini belirten Hague, Ukrayna'daki yeni yönetimin meşruiyetini sorgulamanın ise doğru olmadığını kaydetti. Hague, şöyle konuştu:

"Ülkesinden kaçmış bir devlet başkanının, komşu bir ülkenin askeri güçlerini kendi ülkesine çağırdığı iddiası asılsızdır. Rusya ayrıca, Ukrayna'da Rusça konuşan azınlığın tehlikede olduğunu iddia etmiştir. Ama bu tehdide ilişkin bir kanıt sunulamamıştır."

Ukrayna hükümetinin mevcut krizde provokasyona kapılmamasını takdirle karşıladığını dile getiren Hague, ancak halen barış ve istikrar için tehdidin mevcut olduğunu belirtti. Askeri gerginliğin sona ermesini ve Rus birliklerinin ülkelerine dönmelerini görmek istediklerini söyleyen Hague, Ukrayna'da Rusça konuşan azınlıklarla ilgili konuların askeri güçle değil müzakerelerle çözülmesini, uluslararası toplumun Ukrayna'ya ekonomik destek sağlamasını istediklerini ifade etti. 

"Rusya ile çalışmaya devam ediyoruz"-

Rusya'ya uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi ve askeri müdahale dışında bir yolu tercih etmesi çağrısında bulunduklarını kaydeden Hague, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiltere Başbakanı David Cameron ve ABD Başkanı Barack Obama'nın da söylediği gibi, Rusya Ukrayna konusundaki tavrını değiştirmezse önemli bedeller ödeyecektir. İngiltere'yi Rusya'da haziran ayında yapılması planlanan G8 zirvesiyle ilgili bu hafta yapılacak görüşmelerden çektik. Ayrıca, Soçi Paralimpik Oyunlarına hiçbir İngiliz hükümet yetkilisini göndermemeye karar verdik. Ukrayna ve Rus hükümetlerini doğrudan irtibat sağlamaya çağırıyoruz. Rusya'yı yarın Paris'te yapılacak ve benim de katılacağım görüşmeler için yapılan daveti kabul etmeye çağırıyoruz."

İngiliz Bakan konuşmasında ülkesinin Rusya ile ilişkilerine de değindi. İran'la yürütülen nükleer müzakereler ve Suriye gibi konularda İngiltere'nin Rusya ile çalışmaya devam edeceğini kaydeden Hague, "Birleşik Krallık'ın ulusal çıkarı, Ukrayna'nın özgür, demokratik, birleşik, istikrarlı ve barış içerisinde olması ve kendi geleceğiyle ilgili kendisinin karar verebilmesidir. Diplomatik bir çözüm için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.