LONDRA

İngiliz hükümeti, İngiltere, İskoçya ve Galler'de bu yılın mart ayına kadarki 12 aylık dönemde yapılan terör bağlantılı gözaltıların şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.

İngiltere İçişleri Bakanlığının yayımladığı verilere göre, Mart 2014-Mart 2015 döneminde terör bağlantılı suçlardan gözaltına alınan kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31 artarak, 299'a ulaştı.

Söz konusu dönemde terör bağlantılı suçlardan gözaltına alınan 299 kişiden 35'inin kadın olduğuna ve bunların 8'inin 18 yaşın altında bulunduğuna işaret edildi.

Bakanlık, terör bağlantılı suçlardan gözaltına alınanların sayısını Eylül 2001'den bu yana kayıt altına alıyor. Bundan önceki en yüksek sayı 284 ile Londra'da terör saldırılarının düzenlendiği 2005 yılında kaydedilmişti.

İngiliz polisi, geçen yıl çoğu Suriye bağlantılı 200'den fazla kişiyi terör şüphesiyle gözaltına almıştı. Polis, Suriye'deki krizin başlangıcından bu yana 700'den fazla İngiliz vatandaşının bu ülkeye gittiğini ve bu kişilerin yarısının Birleşik Krallık'a geri döndüğünü tahmin ediyor. İngiltere'den Suriye'ye ve Irak'a seyahat eden İngiliz vatandaşlarının çoğunun DAEŞ saflarında savaşmak için gittikleri tahmin ediliyor. Gidenler arasında genç kızlar ve kadınlar da bulunuyor.

İngiliz hükümeti, geçen yaz Suriye ve Irak'taki gelişmeler doğrultusunda uluslararası terör tehdidi seviyesini "ciddi"den "çok ciddi"ye yükseltmişti.