LONDRA - Ülkede 7 Mayıs Perşembe günü yaklaşık 42 milyon kayıtlı seçmenin büyük bir kısmı, sandık başına gidecek ve İngiliz Parlamentosunun alt kanadındaki 650 milletvekilini belirleyecek. Seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlenmiş olan İngiltere'de, toplam 650 bölge ve her bölgede yaklaşık 60 bin seçmen bulunuyor.

Birleşik Krallık'ta mevcut kamuoyu yoklamaları, seçim sonucu hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşamayacağını gösteriyor. Ülkede bir siyasi partinin tek başına iktidar olması için milletvekili sayısının yarısından bir fazlası olan 326 sayısına ulaşması gerekiyor.

Ancak anketler hiçbir siyasi partinin bu sayıya ulaşamayacağını, hatta iki siyasi partinin birleşmesiyle oluşturulacak bir koalisyonla bile bunun mümkün olmayacağını gösteriyor. Bu durumda azınlık hükümeti ya da yeniden genel seçime gidilmesi gibi çeşitli senaryolar üzerinde duruluyor.

Hükümet senaryoları

Mevcut Başbakan David Cameron’ın lideri olduğu Muhafazakar Parti seçimden en fazla oyu alan parti olarak çıkarsa, yeniden Liberal Demokrat Parti ile koalisyon hükümeti kurmaya çalışması bekleniyor. Ancak Liberal Demokratlarla olası koalisyonun da 326 sayısına ulaşmaya yetmeyeceği görülüyor. Bu durumda Cameron’ın, Kraliçe’nin parlamentoyu açacağı 27 Mayıs'a kadar başbakanlık koltuğunda oturmaya devam etmesi ve Kraliçe’nin onayını da almasıyla azınlık hükümeti kurması öngörülüyor. Ancak Cameron Kraliçe’nin onayını alamazsa ve güvenoyunu kaybederse o zaman istifa etmesi ve bu durumda İşçi Partisi lideri Ed Miliband’in hükümeti kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor.

Seçimden en fazla oyu alan parti, İşçi Partisi olursa ve İşçi Partisinin başka bir siyasi partiyle birleşerek koalisyon hükümetini oluşturacak 326 sayısına ulaşması mümkün olmazsa, bu durumda da mevcut Başbakan Cameron’ın 27 Mayıs'a kadar başbakanlık koltuğunda oturması öngörülüyor. Bu noktada Liberal Demokrat Partinin İşçi Partisine mi, yoksa Muhafazakar Partiye mi destek vereceği önem kazanıyor.

Bu olasılıklar dışında Muhafazakar Parti ve İşçi Partisinin Liberal Demokrat, İskoç Ulusal Partisi (SNP) gibi küçük siyasi partilerle birleşerek koalisyon hükümeti kurma ihtimali de bulunuyor.

"Eşi görülmemiş bir seçim olacak"

London School of Economics (LSE) Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Simon Hix, İngiltere’de hangi siyasi partinin hükümette ve kimin başbakan koltuğunda olacağının seçimin ertesi günü belli olabileceğine de bunun Haziran ayına uzayabileceğine de işaret ediyor. Hix, “İngiltere’de eşi benzeri görülmemiş bir genel seçim yaşanacak” değerlendirmesinde bulunuyor.

Genel seçime ilişkin son anketler Muhafazakar Partiyi bir puan farkla İşçi Partisinin önünde gösteriyor. İki büyük siyasi partiyi sırasıyla Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP), Liberal Demokrat Parti ve Yeşil Parti takip ediyor.

Birleşik Krallık’ta 7 Mayıs Perşembe günü yapılacak genel seçimde yerel saatle 07.00-22.00 arasında oy verilecek. Seçim sonucunun 8 Mayıs Cuma günü belli olması bekleniyor.