LONDRA - Birleşik Krallık'ta İngiliz Parlamentosu'ndaki 650 milletvekilini belirlemek için yapılan genel seçimde oy verme işlemi sona erdi.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da yaklaşık 42 milyon seçmen, yerel saatle 07.00'den 22.00'ye kadar oy kullandı. Oy sayım işleminin İngiltere'nin yüzde 80'inde yerel seçim de yapıldığı için yavaş ilerlemesi ve kesin seçim sonucunun bugün öğleden sonra belli olması bekleniyor.

Siyasi parti liderleri de seçim bölgerinde gün boyu oy kullandı. Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron Spelsbury'de, İşçi Partisi lideri Ed Miliband Doncaster'da, Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg Sheffield'da, İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon Glasgow'da, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage Ramsgate'de, Yeşil Parti lideri Natalie Bennett ise başkent Londra'da sandık başına gitti.

Koalisyon ya da azınlık hükümeti ihtimali

Genel seçimle ilgili yapılan son kamuoyu yoklamaları, ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olabilecek 326 milletvekili sayısına ulaşamayacağını ve David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi arasındaki mücadelenin başa baş geçeceğini ortaya koydu.

Seçim sonucu ihtimalleri arasında koalisyon hükümeti, azınlık hükümeti ve "güven ve destek" hükümeti gibi seçenekler bulunuyor. Tüm bu seçeneklerde Liberal Demokrat Parti, İskoç Ulusal Partisi (SNP), Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) gibi küçük siyasi partilerin hükümetin oluşturulması aşamasında verecekleri destek önem taşıyor.

Ülkede kamuoyu yoklamalarındaki gibi bir sonuç çıkarsa, hükümetin kurulmasının zaman alması bekleniyor. Mevcut rakamlar, seçim sonrası iki siyasi partinin birleşmesiyle bile 326 sayısına ulaşmanın mümkün olmayabileceğine işaret ediyor. Bu durumda siyasi partilerin azınlık ya da "güven ve destek" hükümeti arayışına girmesi bekleniyor. Azınlık hükümetlerinde sandalye sayısı en fazla olan siyasi partinin herhangi bir yasayı geçirmesi için diğer siyasi partilerin desteğine ihtiyacı oluyor. "Güven ve destek" hükümetinde ise en fazla oyu alan parti güvenoyu ve bütçe konularında diğer siyasi partilerin önceden desteğini alıyor ve bu yönde anlaşma yapılıyor.

4 Türk ve Kuzey Kıbrıslı aday

Birleşik Krallık'ta seçim kampanyaları dönemi 25 gün sürdü. Bu dönemde siyasi parti liderleri dış politika konularından çok iç politika konularına ağırlık verdi. Ekonomi, sağlık sistemi, eğitim, emekli maaşları, işsizlik gibi konular kampanya döneminde öne çıkan konulardı.

İngiliz seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlendiği için, yani her seçim bölgesinde en çok oyu alanın doğrudan milletvekili seçilmesi dolayısıyla, herhangi bir siyasi partinin aldığı yüzdelik oyla, sahip olduğu sandalye sayısı doğru oranda olmayabiliyor.

Seçilmelerine yüksek olasılık verilmese de bu genel seçimde dört Türk ve Kuzey Kıbrıs kökenli aday da milletvekilliği için yarışıyor. Muhafazakar Parti'den Gönül Daniels ve Isabel Sigmac, İşçi Partisi'nden İbrahim Mehmet ve Liberal Demokrat Parti'den Turhan Özen çeşitli bölgelerden milletvekili adayları arasında bulunuyor.

Yeni genel seçim olasılığı

Katılımın yüzde 65 olduğu 2010 yılındaki son genel seçimden sonra da hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olacak oy desteğini alamamış ve koalisyon hükümetini kurma çalışmaları beş gün sürmüştü. Pazarlıkların ardından Muhafazakar ve Liberal Demokrat Parti'nin bir araya gelmesiyle 36 yıl aradan sonra ülkede ilk kez koalisyon hükümeti kurulmuştu.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in yeni hükümetin programını okumasıyla parlamentonun resmen çalışmaya başlayacağı tarih, 27 Mayıs olacak. Dolayısıyla bu tarihe kadar ülkede siyasi partilerin hükümeti kurma çalışmaları yürütmesi ve yoğun pazarlıkların yaşanması bekleniyor. Hükümetin güvenoyu alamayarak kurulamama ihtimalinden de bahsedilen Birleşik Krallık'ta, yeni bir genel seçim olasılığı da bulunuyor.