LONDRA - Dünyada son bir yılda Birleşik Krallık'ta Müslümanlara yönelik nefret suçlarında artış yaşandığı ortaya çıktı.

Ülkede Müslümanlara karşı nefret suçlarını izleyen "Tell Mama" kuruluşunun yayımladığı raporda, Paris, Kopenhag ve Sydney gibi şehirlerde yaşanan son terör saldırılarının ardından, İngiltere'deki Müslümanlara yönelik taciz ve nefret suçlarının arttığı bildirildi.

Tell Mama Başkanı Shahid Maliksaid, "Rapor, kamuoyunun Müslümanlar ile terörizm arasında bağlantı kurma hatasına düştüğünü ortaya koymuştur. Bu durum, basın, siyasetçiler, sivil toplum ve özellikle de Müslümanlar için zorluk yaratmaktadır. Bu yanlış algıyı kırmadıkça masum Müslümanlar sıkıntı çekmeye devam edecektir" dedi.    

Tell Mama'ya, internet üzerinden tacizden tehdide, sokakta tacizden şiddete kadar son bir yılda toplam 548 bildirimde bulunuldu. Müslüman kadınlara yönelik tacizin genellikle giydikleri kıyafetlerle bağlantılı olduğu belirtildi.

Raporda, Paris'te bu yıl Ocak ayında yaşanan Charlie Hebdo saldırısının ardından şikayet sayısının neredeyse 4 katına çıktığı kaydedildi. Benzer artışın Sydney'de geçen yıl Aralık ayındaki rehine krizinin ve Kopenhag'da Şubat ayındaki silahlı saldırının ardından da yaşandığı kaydedildi.

Raporda basının terör saldırılarını aktarma şeklinin önemine dikkat çekilerek, "Örneğin, Sydney saldırısıyla ilgili daha ölçülü bir basın takibi olsaydı, Müslüman topluma yönelik saldırılar olmayabilirdi" tespitinde bulunuldu.