LONDRA

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin yeni genel başkanı Jeremy Corbyn oldu.

Yeni genel başkanı belirlemek için yaklaşık 422 bin 664 İşçi Partisi üyesi ile destekçisi oy verdi. Savaş karşıtı görüşleriyle bilinen 66 yaşındaki Corbyn oyların yüzde 59,5'ini alarak, İşçi Partisi'nin genel başkanı seçildi. Corbyn, 215 bin 417 partilinin desteğini alarak ilk turda seçilmiş oldu.

Corbyn seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, daha demokratik, daha eşit ve daha iyi bir İngiltere ve toplum için çalışacağını kaydederek, İşçi Partisi'nin genel başkanı olarak ilk iş bugün Londra'daki sığınmacılara destek gösterisine katılacağını söyledi.

Özellikle işçi sendikalarına ve gençlere verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Corbyn, Muhafazar Parti'nin haksız sosyal yardım sistemine ve ekonomi politikasına karşı mücadele edeceğini belirtti.

"Yeni siyaset"

İşçi Partisi'nin genel başkan yardımcılığına ise üçüncü turda oyların yüzde 50,7'sini alan Tom Watson seçildi.

Ülkede mayıs ayında yapılan genel seçim sonucu partisinin başarısız olmasının ardından istifa eden Ed Miliband'den boşalan İşçi Partisi liderliği için Andy Burnham, Yvette Cooper, Liz Kendall ve Jeremy Corbyn yarıştı. Seçim sonucu Burnham oyların yüzde 19'unu, Cooper yüzde 17'sini, Kendall ise oyların yüzde 4,5'ini aldı.

Liderlik için adaylığını açıklamasının ardından ülkede özellikle genç nüfusun desteğini alan Corbyn, seçilirse "yeni türde bir siyaset getireceğini" söylemişti. Partinin eski lideri Tony Blair ise Corbyn'e oy verilmemesi çağrısında bulunmuştu.

Corbyn NATO ve AB karşıtı

Geride bıraktığı rakiplerine göre daha sol bir çizgide bulunan ve 1983 yılından bu yana milletvekili olan Jeremy Corbyn, savaş karşıtı ve özellikle Filistin yanlısı görüşleriyle biliniyor. Corbyn'in Sosyalist Kampanya Grubu, Filistin Dayanışma Kampanyası, Uluslararası Af Örgütü, Savaşa Son Verin Koalisyonu gibi insan hakları kuruluşlarına üyelikleri bulunuyor. Corbyn, ülkede düzenlenen savaş karşıtı protestoların birçoğuna katılıyor.

Birleşik Krallık'ın NATO'dan ve Avrupa Birliği'nden çıkması gerektiğini savunan Corbyn'in, ülkedeki iki büyük siyasi partiden biri olan İşçi Partisi'nin genel başkanlığına gelmesi, İngiliz siyasetinin bundan sonraki gidişatıyla ilgili de soru işaretleri oluşturuyor. İşçi Partisi'nin özellikle Tony Blair'in 10 yıl boyunca yürüttüğü İngiltere Başbakanlığı döneminde daha sağ bir çizgiye kaydığı biliniyor.

Corbyn ayrıca İngiltere'nin, Suriye'deki DAEŞ hedeflerine hava saldırıları düzenlemesine karşı çıkıyor. İngiliz Parlamentosunda gelecek ay  konunun oylanması bekleniyor.

İşçi Partisi, mayıs ayında yapılan genel seçim sonucu 232 milletvekilini parlamentoya sokabilmiş ve bir önceki genel seçime göre 26 sandalye kaybetmişti. Genel seçim yenilgisi partinin lideri Ed Miliband'in istifasına neden olmuştu. İşçi Partisi özellikle İskoçya'da koltuklarının çoğunu ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'ne (SNP) kaptırmıştı.

Birleşik Krallık'ta iktidarda David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti bulunuyor. İngiliz basınında, Corbyn'in İşçi Partisi genel başkanlığının Muhafazakar Parti'yi ve Cameron'ı zorlayacağı yorumları yapılıyor. Birleşik Krallık'ta bir sonraki genel seçimin 2020 yılında yapılması bekleniyor.