LONDRA - İngiltere'de Avrupa Parlamentosu seçimleri için tek Türk aday olan Turhan Özen, "AP'ye seçilirse Türkiye hakkında ilgi ve bilginin artmasına yardımcı olacağını" söyledi.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nde kalmasını savunan ve AB yanlısı görüşleriyle bilinen İngiltere'deki koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin üyesi olan Özen, AA'nın Londra ofisinde AP seçimlerine ilişkin soruları yanıtladı.

Özen, "Türkiye'den gelen ve mozaik bir kültürde yetişen biri olarak, Liberal Demokrat Parti'ye ideolojisine yakın bulduğu için 2008 yılında katılmayı tercih ettiğini" anlattı. Turhan Özen daha sonra Liberal Demokrat Parti'de Türk Dostları grubunu kurduğunu ve Türk toplumuna ulaşmanın her zaman önceliği arasında yer aldığını belirtti.

AP'ye seçilirse, hem İngiltere'de hem de AP'de Türkiye'nin daha iyi anlaşılacağını umduğunu kaydeden Özen, şunları söyledi:

"AP'ye seçilirsem Türkiye'yi anlatmak için daha iyi bir platformum olacak. İnsanlarla fikir alışverişinde bulunup Türkiye hakkında ilgi ve bilginin artmasına yardımcı olmaya çalışacağım. Türkiye'nin başarılı olması, Türk toplumunun İngiltere'deki varlığını rahatlatan, daha mutlu eden bir sonucu da beraberinde getiriyor. Farklı tecrübelerin demokrasiye katkısı toplum için faydalı bir şey. İngiltere'de büyük bir nüfusumuz var. Ana merkezdeki tüm siyasi partiler Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor."

"Aşırı sağın yükselişi tehlikeli"

Avrupa'da aşırı sağın yükselişine ve bunun tehlikesine dikkati çeken Özen, "Avrupa'da yabancılara ve göçmenlere karşı kötü bir hava oluştu. Liberal Demokrat Parti buna kesinlikle karşı çıkıyor. Uzun süredir ana akım partiler sağ oyları kaybetme korkusuyla kafalarını kuma gömdüğü için Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) gibi partiler desteğini arttırdı" diye konuştu.

Özen, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin getirdiği avantajları terk etmemesi gerektiğini ancak AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu kabul ettiklerini belirterek, Muhafazakar Parti'nin reform söylemine Liberal Demokrat Parti'nin itiraz etmediğini vurguladı. Muhafazakar Parti'nin İngiltere'nin AB üyeliğini referanduma götürme planını eleştiren Özen, "Belirsizlik zarar veriyor. Referandum olasılığı büyük şirketlerin Londra'da yatırım yapmasını engelliyor, bu da ekonomiyi olumsuz etkiliyor" dedi.

İngiltere'deki seçim sistemindeki aksaklıklara da dikkati çeken Özen, "Dar bölge seçim sisteminden dolayı İngiliz siyasetinde değişiklik zor oluyor. Oyunuzun çok şeyi değiştirmeyeceğine inanıyorsanız, bir süre sonra siyasete ilginizi de kaybediyorsunuz. Seçim sisteminde değişiklik yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türk toplumunun İngiltere'ye entegre olma isteğinde bir sorun olmadığını dile getiren Turhan Özen ancak İngiltere'de birçok şeye uzun sürede ulaşıldığını ve sabırlı olmak gerektiğini kaydetti.

Özen, genel seçim için de milletvekili adayı

Elazığ doğumlu olan Turhan Özen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yüksek öğrenimi tamamladı. Turhan Özen, yüksek lisans eğitimi için geldiği İngiltere'de 1998 yılından bu yana yaşıyor.

AP seçimiyle birlikte yarın yapılacak yerel seçim için de Islington bölgesinden aday olan Özen aynı zamanda, İngiltere'de gelecek yıl yapılacak genel seçim için Liberal Demokrat Parti'nin Haringey ilçesinin Tottenham bölgesinden adaylığını koydu.

Birleşik Krallık genelinde yarın oy vermeye başlanacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine 30 siyasi parti katılacak ve ülkeden 73 üye AP'ye girebilecek. AP seçim sonuçlarının, tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde oy verme işlemi tamamlandıktan sonra 25 Mayıs Pazar günü açıklanması bekleniyor.

Birleşik Krallık'ta "ComRes" adlı araştırma şirketinin AP seçimleriyle ilgili yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre, ilk sırada yüzde 34 ile UKIP bulunurken, UKIP'i yüzde 24 ile İşçi Partisi, yüzde 22 ile Muhafazakar Parti ve yüzde 8 ile Liberal Demokratlar takip ediyor. Mevcut anketler, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti ile Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in genel başkanı olduğu Liberal Demokrat Parti'nin AP'de koltuk kaybedeceğini ortaya koyuyor.