LONDRA

İngiliz hükümeti, Cenevre'de başlayacak Suriye görüşmelerine muhalefetin katılmasının önemini vurgularken, terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD'nin görüşmelere davet edilmemesine ilişkin görüş bildirmedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, Suriye muhalefetinin Cenevre görüşmelerini boykot etmesinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in "ekmeğine yağ sürmek anlamına geleceğini" söyledi.

Hammond, "Muhalefetin görüşmelere katılmaması rejime propaganda malzemesi sağlayacaktır. Muhalefet görüşmelere katılmalı. Güven sağlayıcı önlemlere ve ateşkes sağlamaya odaklanmalıyız" dedi. 

İngiliz Bakan, açıklamalarında, muhaliflerle hangi grupları kastettiğini ise belirtmedi.

"Rusya ılımlı muhalifleri öldürüyor"

Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki görüşmelerin ilk aşamasında rejim ile muhalefet arasında doğrudan değil, dolaylı görüşmeler yürütüleceğini ifade eden Hammond, Esed'i destekleyen Rusya'nın gerçekten barış isteyip istemediğinin test edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hammond, "Rusya masaya siyasi bir sürecin katılımcısı olarak oturuyor ancak siyasi çözümün parçası olması gereken ılımlı muhalifleri öldürüyor. Rusya, güven artırıcı önlemlerin merkezinde yer almalıdır" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da "İngiliz hükümetinin PYD'nin Cenevre'ye davet edilmemesine yönelik görüşüne" dair AA muhabirinin sorusu üzerine, sadece Hammond'un İngiliz basınına yaptığı bu açıklamaya işaret etti.

Cenevre'de yarın başlayacak, Suriye hükümeti ile muhalefet arasındaki dolaylı görüşmelerde, ateşkesin sağlanması, DAEŞ ile mücadele ve insani yardım gibi konulara odaklanılması bekleniyor. İngiliz basını, 6 ay sürmesi beklenen Cenevre görüşmeleriyle ilgili muhaliflerin talebi olan Esed'in gelecekteki rolü ve geçici hükümet oluşturulması gibi konuların Esed rejiminin destekçisi İran'ın da etkisiyle şimdilik masada olmadığını yazdı.