LONDRA

İngiltere Başbakanı David Cameron, "Esedsiz ve Suriye'yi bir araya getirecek hükümetin olduğu bir çözüm gerektiğini" belirtti.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Antalya'da bulunan Cameron, BBC Radyo 4'e açıklamalarda bulundu. Cameron, bugünkü temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceğini belirtti. 

Terör örgütü DAEŞ'in Suriye'de kökünün kazınması konusunda uluslararası toplumun ortak bir statejide karar kılmasına dair umut verici belirtiler olduğunu söyleyen Cameron, DAEŞ'in tamamen bitirilmesi için Suriye'de siyasi bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Cameron, "Halen gidecek uzun bir yolumuz var. Durum zor. Derin anlaşmazlıklar var. Ancak, terör örgütü DAEŞ, potansiyel olarak Avrupa'dan çok Rusya'ya tehdit oluşturan radikal İslami aşırılık gibi anlaştığımız konuları Putin ile konuşarak, görüşmeyi başlatacağım. Anlaşamadığımız konu, bizim Esed'in tek bir seferde gitmesi. Tabii ki Rusya'nın bu konuda farklı bir bakış açısı var. Esedsiz ve Suriye'yi bir araya getirecek hükümetin olduğu bir çözüm bulmalıyız" diye konuştu.

Cameron, Suriye'de bireyleri aşırılaştırılıp, İngiltere'ye gönderen örgütlerden haberdar olduklarını dile getirerek, "İstihbarat hizmetlerimiz son 6 ayda daha küçük çaplı olsa da Paris'tekine benzer 7 saldırıyı durdurdu. Bu, bugün duyurusunu yaptığımız, güvenlik ve istihbarat hizmetlerimizi neden kuvvetlendirdiğimize yönelik sebeplerden biri. Çünkü daha önce de ifade ettiğim gibi bu neslimizin mücadelesi" dedi.

İngiltere ile Fransa futbol milli takımları arasında yarın Londra'nın Wembley Stadyumu'nda oynanması planlanan özel maça çocuklarını da götürmek istediğini vurgulan Cameron, hayatın kaldığı yerden devam etmesinin önemine dikkati çekti. 

İngiltere Başbakanı Cameron, İngiltere'nin Irak'ın yanı sıra Suriye'de de terör örgütü DAEŞ'e yönelik hava saldırıları düzenlenmesi planlarını desteklediğini ifade ederek, "DAEŞ, Irak ve Suriye arasındaki sınırı tanımıyor. Biz de tanımamalıyız" dedi.