LONDRA

İngiltere'deki kritik Avrupa Birliği (AB) referandumuna iki gün kala Başbakan David Cameron, Birleşik Krallık'ın AB'den olası ayrılığının geri dönüşü olmayan bir karar olacağını belirterek "Tek başımıza değil, AB içerisinde daha güvendeyiz." dedi.

Ülkesinin AB'de kalmasından yana yürütülen kampanyanın başını çeken Cameron, Başbakanlık resmi konutu ve çalışma ofisi "10 numara" önünde yaptığı konuşmada, Birleşik Krallık ekonomisinin birlikte kalmaya devam ettikçe daha güçlü olacağını dile getirerek "Birlikten ayrılmak Britanya için büyük risk oluşturacaktır ve geri dönüşü olmayan bir karar olacaktır." ifadelerini kullandı.

Cameron, Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinin ulusal güvenlik için önemine de dikkati çekerek ülkenin tek başına değil, AB içerisinde daha güvende olduğunu ifade etti. Ülkesinin "özel bir ülke" olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı, şöyle konuştu:

"AB'de kalmanın bizi eksilttiğini düşünsem, birlikten ayrılma yönünde oy kullanılmasını tavsiye ederdim. AB'de olmak gücümüzü artırıyor, azaltmıyor. 28 üyeli birlikte iklim değişikliği, hastalık ve yoksullukla mücadele, Rusya'nın saldırganlığına karşı mücadelede öncü rol üstlenebiliriz. Eğer AB'den ayrılırsak, başkaları bizimle ilgili biz olmadan kararlar alacaktır."

Anketler başa baş

Bu arada referandumla ilgili yapılan son anketlerin ortalaması "AB'de kalalım" diyenlerle "AB'den ayrılalım" diyenleri başa baş gösteriyor. Anketlerin ortalaması, ülkede birlik yanlıları ile ayrılık yanlılarını aynı oranda yüzde 50 gösteriyor.

Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran Perşembe günü yapılacak ve halka, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referandum sonucunun cuma günü sabaha karşı belli olması bekleniyor.