LONDRA 

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından Irak operasyonundaki işkence ve yasa dışı öldürme iddialarının soruşturulması için oluşturulan "Irak Tarihi İddialar Ekibi" isimli komisyonun başkanı Mark Warwick, The Independent gazetesine yaptığı açıklamada, önlerindeki bazı vakaların savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

Warwick, “Önümüzde dikkate değer pek çok vaka var ve zamanı geldiğinde bunların savaş suçu teşkil edip etmediğini askeri yargı makamları ile istişare edeceğiz. Fakat şu anda incelediğimiz ciddi iddialar olduğu kesin" diye konuştu.

Irak’ta 2003 - 2009 yılları arasında görev yapan İngiliz askerleriyle ilgili iddiaları araştıran komisyonun önündeki vaka sayısının son 5 yılda 10 kat artarak bin 500'ü geçtiğini ifade eden Warwick, “Aralarında cinayetin de yer aldığı bir  suç yelpazesini ele alıyoruz. İtham ve dava aşamasına geçmeden önce, güçlü bir dosya oluşturmak için toplanacak ciddi deliller olduğunu düşünüyorum” dedi.

Warwick, İngiliz askerleriyle ilgili 280 cinayet iddiası bulunduğunu ancak bunun şimdilik sadece 25’inin incelediklerini söyledi. Warwick tecavüz ve işkenceyi de içeren bin 235 kötü muamele iddiasından ise 45’ini incelemekte olduklarını kaydetti.

Warwick, komisyonun çalışmalarının 2016'da tamamlanmasının öngörüldüğünü ancak bu tarihin 2019'a ertelendiğini söyledi.