ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, "Merkezi Bağdat hükümetinin Kürdistan bölgesine uyguladığı ambargo kabul edilemez. Kürdistan bölgesinin, Irak Anayasına göre genel bütçeden payına düşen hakkı biran önce ödenmelidir" dedi. 

Irak Ulusal Parlamentosu ile IKBY Parlamentosu'ndaki parti ve grupların liste başkanları, Erbil'de Başbakan Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Başbakanlık binasındaki görüşmede Neçirvan Barzani'nin, petrol ihracı ve bütçe konusunda anlaşmazlığın devam ettiği merkezi Bağdat hükümetine karşı belirlenecek yeni tutumla ilgili taraflarla müzakerelerde bulunduğu belirtildi.

Bağdat'a rağmen petrol satışı

Barzani'nin Bağdat'a rağmen petrol satışına başlamak için bütün Kürt parti ve grup temsilcilerinden destek istediği ifade edildi. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen IKBY hükümet sözcüsü Sefin Dizayi, merkezi hükümete, Kürt bölgesini cezalandırmaya yönelik siyasetinden vazgeçmesi çağrısında bulundu.

 Irak Anayası'na göre ülkenin bir parçası olan Kürdistan bölgesinin kendi kendini yönetme hakkı olduğunu belirten Dizayi, "Bu husus, anayasada belirtilmiştir. Bu anayasaya göre Kürdistan bölgesi, genel bütçeden payına düşeni almalıdır. Bu nedenle tartışmalı konularda ve anlaşmazlık durumlarında Irak hükümetinin, Kürdistan halkına karşı bütçe kartını bir tehdit olarak kullanması kabul edilemez" diye konuştu.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin yasal olmayan siyasetinden vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Dizayi, Kürdistan bölgesinin anayasal hakkı olan bütçedeki payının biran önce gönderilmesini beklediklerini belirterek, "Ayrıca taraflar arasındaki anlaşmazlık konuları süratle çözüme kavuşturulmalıdır" ifadesini kullandı.

Uluslararası camiaya çağrı

Hali hazırda Bağdat hükümetinin mali kaynak sağlamadığı için Kürt bölgesinin üç ili Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta memur maaşlarının ödenmesinde sıkıntı yaşandığını aktaran Sefin Dizayi, maruz kaldıkları ambargonun kaldırılması için uluslararası camiaya seslenerek şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletlere, bütün dini mercilere, Irak'la ilişkide olan devletlere, İslam İşbirliği Teşkilatı'na ve Arap Birliği'ne çağrıda bulunuyoruz: Sorumluluk alın ve yetkinizi kullanın. Federal Irak hükümetine baskı yapın. Kürdistan bölgesine uygulanan bu ambargo siyasetini terketmesi için Irak'a yaptırımlarda bulunun. Çünkü Irak hükümetinin yürütmüş olduğu bu siyaset, anayasa ve kanunlara, insan haklarına ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır."

 IKBY Başbakan Yardımcısı İmad Ahmet de gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümet olarak memur maaşlarının ödenmesinin öncelikleri olduğunu, bu nedenle Şubat ayı içerisinde bütün kamu personelinin maaşlarını alacağını bildirdi.

Kürdistan İttifak Listesinden Irak Sağlık Bakanı Dr. Muhammed Emin Mecid ise "Hepimiz Irak'ın uyguladığı ambargoyu kınıyoruz. Bu ambargoya karşı bütün Kürt tarafları ortak tavır almalıdır" dedi.

Irak Ulusal Parlamentosu Başkan Yardımcısı Arif Teyfur ise Kürt milletvekillerinin hiçbir şekilde Bağdat'tan çekilmeyeceğini ifade ederek, "Kürtlerin ayakları yere sağlam basmalıdır ve Kürtler kendi siyasetini yürütmelidir ki seçimlerden sonra gelen yönetimler, baskı uygulamasın" şeklinde konuştu.