Basına kapalı yapılan baş başa görüşmenin ardından Soylu ve Bobojonov, heyetler arası toplantıya başkanlık etti. Toplantıda konuşan Soylu, bu topraklarda bulunmaktan büyük onur duyduğunu belirterek iki bakanlık arasında son bir yılda 7 üst düzey toplantı yapıldığını ve bunun bir kardeşlik muhabbeti olduğunu söyledi. Soylu, iki ülke arasındaki ilişkinin cumhurbaşkanlarının girişimleriyle kapsamlı ortaklık seviyesine geldiğini hatırlatarak bu noktada herkese büyük sorumluluklar düştüğünü aktardı. Bu başarının sırrının her alanda gösterilen samimiyet ve kardeşlik olduğunu vurgulayan Soylu, "Bugün Özbekistan, stratejik konumu, yürüdüğü çizgi ve önce insan yaklaşımıyla reform ve kalkınma hamlesinde büyük adımlar atmaktadır. Bu bizi büyük memnuniyete sevk etmektedir" dedi.

Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan sıkıntılara dikkati çeken Soylu, insanlığın karşı karşıya kaldığı bu sıkıntıların 21. yüzyıla yakışmayacak bir fotoğrafı ortaya koyduğunu dile getirdi. Bu amaçla iki ülke arasındaki iş birliğinin çok güçlü olması gereken bir dönemden geçildiğini belirten Soylu, kendilerini ‘dünyanın egemenleri’ olarak tanımlayan ülkelerin, güçlerini istikrarsız ülkelerden devşirdiğini kaydetti.

"ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUK, GEÇMİŞTEKİNDEN ÇOK FAZLA ÇALIŞMAK"

Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu dönemde üzerimize düşen sorumluluk, geçmiştekinden çok fazla çalışmak, birbirimizle çok daha güçlü ilişkiler kurmak ve gelecek nesillerimize güçlü devletler bırakmaktır. Bunu da ancak kadim kültürlerimizin, devlet anlayışımızın üstünlüklerinden birbirimizi istifade ettirerek sağlayabiliriz. Bizler Özbekistan'ın istikrar ve refahını ülkemizden ayrı tutmuyoruz. Ülkemiz için ne istiyorsak aynısını Özbekistan için istiyoruz. Bu arada gerçekleştirilecek anayasa referandumunun ülkeniz ve Türk dünyası için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Özellikle Karakalpakistan'daki üzücü olayların hem sayın Cumhurbaşkanı ve hem sizin (Pulat Bobojonov) nezdinizde ortaya konulan iradeyle hemen kontrol altına alınması da memnuniyet vericidir."

2018'de imzalanan anlaşmalardan sonra aradan geçen 4 yılda iki ülke arasındaki iş birliğinin ulaştığı noktanın takdire şayan olduğunu ifade eden Soylu, Özbekistan'ın tarihindeki ilk içişleri müşavirinin Türkiye'ye gönderilmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti, şükranlarını sundu. İki ülkenin birbirinden öğreneceği çok şey olduğuna işaret eden Soylu, Türkiye olarak, Özbekistan'ın taleplerini yerine getirmek için hazır olduklarını söyledi. Soylu, "Özellikle kolluk eğitim iş birliği konusunda attığımız adımlar, hakikaten kısa zamanda alınan büyük mesafeyi ifade etmektedir. Son 13 yılda düzenlenen 91 eğitim programının yüzde 38'i yani 35'i son 1,5 yılda yapıldı. Son 1,5 yılda 481 kardeşimiz eğitim aldı. 2022'de düzenlenecek toplam 8 eğitim programında 330 kardeşimiz daha eğitim alacak" diye konuştu.

"ÖZBEKİSTAN'I HUZURSUZ EDECEK HER NOKTA BİZİ DE HUZURSUZ EDER"

İki ülkenin yabancı terörist savaşçılar ve kaçak göç konularında son 1,5 yılda güçlü adım attığını dile getiren Soylu, bu konularda şu anda iki ülkenin tarihlerinin en güçlü ilişki döneminde olduklarını bildirdi. Soylu, "Özbekistan'ı huzursuz edecek her nokta bizi de huzursuz eder. Özellikle Afganistan konusunda da Özbekistan'ın ortaya koyduğu iradeyi de tebrik ediyoruz, kutluyoruz. Coğrafyamızdaki yoksulluklar ve istikrarsızlıklar elbette hepimizi etkilemektedir. Ancak burada birlikte hareket ederek bir sonuç alabileceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Mevkidaşı Bobojonov ve iki devlet yöneticilerinin sadece bugünü temsil etmediklerini belirten Soylu, geçmişin ağır sorumluluklarının bu yöneticilerin omuzlarında olduğunu dile getirdi. Soylu, gelecek nesillere güçlü bir Türkiye ve Özbekistan bırakmakla sorumlu olduklarına işaret ederek bunun için çok kuvvetli bir iş birliği kurmanın önemini vurguladı.

"TÜRKİYE'NİN SUÇLA MÜCADELEDEKİ BİLGİ VE DENEYİMLERİ ÖZBEKİSTAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Özbekistan İçişleri Bakanı Pulat Bobojonov ise Türkiye İçişleri Bakanlığı heyetini ata yurdu Özbekistan'da görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bobojonov, son yıllarda Özbekistan ile Türkiye içişleri bakanlıkları arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini kaydederek, bu ilişkilerin gelişmesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in kişisel çabaları ve iradelerinin etkili olduğunu belirtti. Türkiye İçişleri Bakanlığının emniyet, kamu güvenliği, terörle mücadele, çağdaş suçlarla mücadeledeki zengin bilgi ve deneyimlerinin Özbekistan için çok önemli olduğunu vurgulayan Bobojonov, son yıllarda bu iş birliğinin geliştirilmesi için önemli adımlar atıldığını aktardı.

Bobojonov, bu çerçevede son 1,5 yılda Türkiye İçişleri Bakanlığı ile iş birliğinde terör, aşırıcılık, kamu güvenliği, siber suçlarla mücadele alanlarında karşılıklı bilgi alışverişi yapmak amacıyla düzenlenen eğitimlere 300'den fazla Özbek emniyet görevlisinin katıldığını, Taşkent'te tecrübeli Türk polisleri tarafından ise 200'den fazla Özbek polis memuruna eğitim verildiğini kaydetti.

Bu dönemde Türkiye İçişleri Bakanlığından 15 heyetin Özbekistan'ı ziyaret ettiğini belirten Bobojonov, "Geçen sene Ankara'da İçişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerde sağlanan tüm uzlaşma ve mutabakatlar hayata geçiriliyor. Türk meslektaşlarımız kendi bilgi ve birikimlerini Özbek emniyet görevlilerine açık ve samimi olarak aktarmaları bizleri fazlasıyla memnun ediyor. Türkiye'nin zengin bilgi ve deneyimleri faaliyetlerimizin geliştirilmesine önemli katkı sağlıyor" dedi.

Bobojonov, son 6 ayda Türkiye emniyet birimlerinin adli yardımla ilgili 66 talebiyle ilgili soruşturma çalışmalarının tam olarak yerine getirildiğini ve bununla ilgili tüm işlemlerin yapılarak Türk tarafına iletildiğini vurguladı. Bobojonov, ayrıca eylül ayında iki ülke içişleri bakanlığı yetkili personelinin katılımıyla Taşkent'te Koordinasyon Çalışma Grubu toplantısı yapılmasının planlandığını dile getiren Bobojonov, "Bu konudaki destek ve samimi yardımlarınızdan dolayı size ve tüm ekibinize Özbekistan İçişleri Bakanlığı adına teşekkür ederim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti. Toplantıda, bakanlıklar arası ikili ilişkiler ve güncel bölgesel ve küresel gelişmeler, yabancı terörist savaşçılar, göç yönetimi ve düzensiz göçle mücadele, terör, sınır aşan örgütlü suçlar, mali suçlar, siber suçlarla mücadelede iş birliği, kolluk kuvvet eğitimi ile teknik bilgi ve tecrübe paylaşımı konularının değerlendirildiği öğrenildi. Özbekistan ziyaretinde Soylu'ya, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçi Vekili Alican Aksoy, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, Strateji Geliştirme Başkanı Mehmet Mut, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Sezer Işıktaş, Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanı Tuğgeneral Nail İlbey ve Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanı Hasan Yiğit eşlik ediyor.