WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Husiler Yemen'de meşru seçmen ve devlet işlerine katılma hakları var. Onları, barışçıl geçiş sürecinin parçası olmaya çağırıyoruz. Bu noktada onların şiddet kullanımını kınıyoruz ve imzalayıcısı oldukları anlaşmalara uymamalarından kaygı duyuyoruz" dedi.

Psaki, günlük basın toplantısında, Hadi’nin istifasının kabul edilmesi halinde ülkenin anayasası uyarınca, 60 günde seçimler belirlenene kadar Meclis Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı görevini sürdüreceğini, Hadi’nin istifasının kabul edilmemesi halinde ise Hadi'nin 90 gün daha görevini sürdüreceğini anlattı.

Yemen’deki tüm siyasi liderlerle temas halinde olduklarını ve onların siyasi dönüşümün nasıl olması gerektiği yönündeki görüşlerini dinlediklerini belirten Psaki, siyasi liderlere, son günlerdeki şiddetin devam etmesine karşı olduklarını ifade ettiklerini ve liderlerden, bir sonraki adımlar için anayasayı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimi şartlarını dikkate almalarını beklediklerini aktardıklarını dile getirdi.

Psaki, Hadi’nin istifasına dair süreç belli olana kadar Cumhurbaşkanı kalmayı sürdürdüğünü kaydederek, “Sahadaki durum çok akışkan, olayları yakından izliyoruz” dedi.

"Husiler meşru seçmen"

Hadi’nin kalıp kalmamasına yönelik bir tercihlerinin olup olmadığının sorulması üzerine Psaki, böyle bir yorumda bulanamayacaklarını, şu anda şiddetin azaltılması ve anayasa ile BMGK kararları ve KİK girişimine uyulmasına odaklandıklarını ifade etti.

Psaki, bir soru üzerine, Husiler’in ABD’yi ve Amerikan personelini hedef almadıklarını açıkladıklarını ve onların buna uymasını beklediklerini bildirdi.

Husilerin Yemen’de “meşru seçmen olduğunu ve devlet işlerine katılma hakları bulunduğunu” sözlerine ekleyen Psaki, “Onları, barışçıl geçiş sürecinin parçası olmaya çağırıyoruz. Bu noktada onların şiddet kullanımını kınıyoruz ve imzalayıcısı oldukları anlaşmalara uymamalarından kaygı duyuyoruz” diye konuştu.

Psaki, ayrıca, ABD olarak Yemen’in birliğini desteklemeye devam ettiklerini bildirdi.

"Terörle mücadele işbirliğinin devamını umuyoruz"

Psaki, Husilerle El Kaide ile mücadelede işbirliği olup olamayacağına yönelik soru üzerine, bu konunun önceliklerinden biri olduğunu anımsatarak, iki tarafında El Kaide noktasında ortak kaygıları bulunduğunu hatırlattı.

Dünkü açıklamasında "Terörle mücadele çabaları devam ediyor” diyen Psaki, bugün “Bunun (terörle mücadelede işbirliğinin) devam etmesini umuyoruz" ifadesini kullandı.

Psaki, şu aşamada kaygılarının bulunmadığını bildirdi.

Öte yandan, dünkü gelişmelerin ardından ABD, Yemen'deki büyükelçiliği personel sayısını azalttı. Ancak, büyükelçilik açık kalmayı sürdürecek.

Pentagon: "Bekle gör politikası"

Pentagon Sözcüsü John Kirby de, basın toplantısında, terörle mücadele işbirliği konusunda yeni kararlar almadan önce Yemen'de "bekle gör" politikası izlediklerini söyledi. 

Terörle mücadelede ev sahibi ülkelerin istekli olması halinde işbirliğinin çok daha etkili olduğunu belirten Kirby, bir soru üzerine, Yemen'deki durumun ABD ile terörle mücadele işbirliğinin şu anda reddedildiği anlamına gelmediğini ama gelişmeleri izlediklerini bildirdi.

"Bazı işbirlikleri devam ediyor"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasına neden olan gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

Sözcü Earnest, İran ile Husiler arasındaki bağlara yönelik haberlerin farkında olduklarını ve bu konudan kaygı duyduklarını belirterek, "Şu anda İran'ın Yemen'de Husi savaşçılar üzerinde bir tür komuta kontrol etkisinin olup olmadığı net değil" diye konuştu.

Husiler’in Arap Yarımadası El Kaidesi ile bağlantılarının bulunmadığını, tam tersine El Kaide’yi düşman olarak gördüklerini dile getiren Earnest, terörle mücadelede Cumhurbaşkanı Hadi ile Yemen ulusal güvenlik kurumlarına mensup diğer üyelerle güçlü çalışma ilişkilerinin bulunduğunu hatırlattı.

Earnest, şöyle devam etti:

“Hadi hükümeti ile yakından çalıştık ve Yemen hükümetiyle bu önemli terörle mücadele çabalarında birlikte çalışmaya da devam etmek istiyoruz. ABD, bu tür bir işbirliği ve koordinasyonu memnuniyetle karşılar, ama şu anda açıklayacağımız bir politika değişikliği bulunmuyor”.

"El Kaide Amerikalı'dan çok Yemenli'yi öldürdü" diyen Earnest, "Bu nedenle, ülkenin başıyla, terörle mücadele ortaklığımızın olacağını öngörmemiz için iyi bir neden var" ifadesini kullandı.

Earnest, Yemen’de şu anda terörle mücadelede bazı işbirliklerinin de devam ettiğini aktararak, “Yemen’in ulusal güvenlik sistemleriyle güçlü terörle mücadele ortaklığımız devam ediyor” diye konuştu.

Earnest, ayrıca, Husiler’in El Kaide’ye karşıtlığından dolayı Yemen’de yaşanan siyasi istikrarsızlığın El Kaide’nin etkinliğini artırabileceği anlamına gelmediğini ifade etti.