SANA  - Yemen'de Husilerin düzenlediği hükümet karşıtı gösteriler, yol kapama eylemine dönüştü.

Bir süredir "hükümetin düşmesi" talebiyle eylem yapan Husiler, Başbakanlığa giden yolları kapatmak için Tunus, Tahrir, Zubeyri, Sayileh caddelerinde gösteri düzenliyor. Birden fazla bölgede organize olan göstericiler, "kahrolsun Amerika, kahrolsun İsrail" şeklinde sloganları atıyor.

Öte yandan Tahrir Meydanı'na yakın bir bölgede bulunan Başbakanlık ofisine yürümeye çalışan ve yolları kapatan yüzlerce kişiyi engellemek için askeri birlikler barikat kurdu. Burada bekleyişlerini sürdüren göstericiler, Yemen kültürünün parçası olan "hançer dansı" yapıp slogan atarak eylemlerini sürdürdü.

Göstericilerin, ana yolları kapaması nedeniyle kentteki yaşam durma noktasına gelirken, trafikte uzun kuyruklar oluştu.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, dün, "ülkenin krizden çıkması için" bir hafta içerisinde yeni hükümet kurulması ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesine karar verdiğini açıklamıştı.

 Husi Ensarullah Hareketi sözcüsü Muhammed Abdusselam ise önerinin, "Yemen halkının isteklerini atlatmaya yönelik" olduğunu savunarak uzlaşı girişimini kabul etmediklerini bildirmişti.

Husilerin talepleri arasında "elektrik kesintilerinin sona ermesi, akaryakıt zamlarının geri çekilmesi, hükümetin Hadi tarafından feshedilerek yeni kabinenin kurulması ve Husilere 5 bakanlık koltuğu verilmesi" gibi talepler yer alıyor.

Merkezi Yemen'in kuzeyindeki Sa'da kentinde bulunan Husi hareketi "Ensarullah", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Yüzde 65'ini Şafii mezhebine mensup Sünnilerin oluşturduğu Yemen'in yüzde 35'inin ise Zeydiyye mezhebine bağlı olduğu ifade ediliyor. İmam Meciduddin el-Mueydi, Muhammed el-Mansur ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el-Husi gibi Zeydi otoriteler tarafından "gayrimeşru" ilan edilen Husi hareketinin, Şii-Caferi mezhebine yakınlığıyla bilinen "Carudiyye" ekolüne mensup olduğu ve İran tarafından desteklendiği iddia ediliyor.