N'DJAMENA

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza, ülkeden Müslümanların kitleler halinde kaçmasına engel olmak konusunda hükümetin yetersiz kaldığını kabul etti.

Samba-Panza, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby ile Çad'ın başkenti N'Djamena'da yaptığı görüşmeden sonra, güvenlik sorunu ve barışın sağlanmasının en önemli meseleler olduğunu belirtti.

''Bu güvenlik sorunu, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşayan Müslüman kardeşlerimizi, orada doğmadıkları, büyümedikleri için genellikle bilmedikleri bir ülkeye sığınmak zorunda bırakıyor'' diyen Samba-Panza, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşayan birçok Çadlının nesillerdir burada yaşadığını, bu kişilerin ülkeyi terk etmesinin üzüntü verdiğini vurguladı.

Samba-Panza, Çad devlet radyosuna açıklamasında, gitmek isteyenleri ülkede tutamamak ve güvenliklerini sağlayamamak konusunda yetersiz kalındığını kabul ederek, güvenlik sağlandığında kapılarının açık olduğunu ifade etti. 

Çad Devlet Başkanı Deby ile görüşmesinin çok verimli olduğunu belirten Samba-Panza,  yıllardır Çad'ı yöneten mevkidaşının Orta Afrika Cumhuriyeti'nin sorunlarını yakından bildiğini kaydetti.

Deby de, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin birliği konusunun yeni olmadığına, daha önceki devlet başkanlarının da aynı sorunla karşılaştığına dikkati çekti.

Ülkenin bölünmemesi ve seçimlerin başarılı şekilde yapılabilmesi konusunda Orta Afrika Cumhuriyeti'nin zorlukların üstesinden gelmesine yardım etmenin komşu olarak Çad'ın görevi olduğunu belirten Deby, Bangui'yi çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka grubu ile diyaloga çağırdı.