KİŞİNEV

Moldova'da 20 Ocak'ta kurulan hükümetin istifa etmesi için muhalefetin tanıdığı sürenin dün dolmasının ardından muhalefetteki Sosyalist Parti'nin lideri İgor Dodon, barışçıl protestoların süreceğini, hafta içinde hükümet binalarının abluka altına alınacağını söyledi.

Moldova'da köklü reformlara gidilmesi, erken seçim yapılması ve ekonomik krizinden sorumlu tuttukları kurumlarda yönetim değişikliği taleplerinde vazgeçmediklerini açıklayan muhalefet liderleri Andrey Nıstase, İgor Dodon ve Renate Usatıy, başkent Kişinev'de Jolly Alon Oteli'nde basın mensupları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

2'nci Sivil Forumu olarak adlandırılan toplantıda, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sosyalist Parti lideri İgor Dodon, muhalefetin protestolardan vazgeçmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi.

Dodon, "Barışçıl protestolar devam edecek. Hafta içinde hükümet binalarını abluka altına alacağız. Protestolarda güç kullanılmayacak ancak eylemin dalgası gittikçe yükselecek" ifadesini kullandı.

Parlamenter çoğunluk, referandum talebini kabul etti

Bu arada Moldova Parlamento Başkanı Adrian Kandu, hükümeti destekleyen parlamenter çoğunluğun, cumhurbaşkanının meclis değil halk tarafından seçilebilmesi için ülkede referandum düzenlenmesini kabul ettiğini duyurdu. Referandum konusunun, parlamentonun 1 Mart'ta yapacağı ilk genel oturumunda ele alınması bekleniyor.