HONG KONG

Hong Kong'da geçen yıl 79 gün süren hükümet karşıtı gösterilerin üzerinden bir buçuk ay geçmesinin ardından binlerce kişi demokrasi talebiyle yeniden meydanlara çıktı.

Bölgede demokrasi yanlısı protestoların sembolü sarı şemsiyenin kullanıldığı gösteride, protestocuların, yürüyüşlerini, oturma ve işgal eylemine dönüştürmemesi için yaklaşık 2 bin polis memuru görev yaptı.

Protesto yürüyüşüne, organizatörlere göre 13 bin, polise göre ise 6 bin 600 kişi katıldı.

Gösterinin organizatörlerinden Daisy Chan, katılımın beklentinin altında olmasını, "Bugün de çalışmak zorunda olan kişiler var. Bu nedenle birçok kişi yürüyüşe katılamadı" şeklinde değerlendirdi.

"Occupy Central" eylemlerinin liderlerinden Benny Tai ise katılımın az olmasının, insanların bu demokrasi mücadelesinden vazgeçtiği anlamına gelmediğini ifade etti.

Yürüyüş güzergahı boyunca birkaç metrede bir polis bulunmasına rağmen, yürüyüşün "Occupy Central" eylemlerinden daha sakin gerçekleştiği bildirildi.

Causeway Bay'daki Victoria Park'tan başlayan gösteri yürüyüşü Central bölgesinde sona erdi.

Çin'in, Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan seçimde kendi liderlerini seçebileceğini, ancak adayların Pekin yönetimine bağlı geniş temsilli bir komite tarafından belirleneceğini açıklamasının ardından bölgede eylül ayında başlayan "tam demokrasi" yanlısı gösteriler 3 aya yakın sürmüştü.

Eylemler sırasında gösterilere yoğun katılımın olduğu günlerde sokağa çıkanların sayısı 100 bini bulmuştu.