SARAYBOSNA - Yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği Bosna Hersek'te, mahsur kalan afetzedelerin tahliyesi ile görevlendirilen helikopter pilotları, hayatlarının en zorlu görevini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sel ve heyelandan etkilenen bölgelerde, mahsur kalan vatandaşları kurtarmakla görevli pilotlar, yaptıkları işin sorumluluğunu bilerek günlerdir onlarca yaşam kurtardı.

Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri (OSBİH) mensubu helikopter pilotu Teğmen Elvir Kadriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevlerinin zorlu olduğunu ancak görev esnasında karşılaştıkları olaylarda duygularını bastırmak zorunda olduklarını kaydetti.

Bazı durumlarda afetzedelerin evlerinden çıkmayı reddettiklerini söyleyen Kadriç, zamanları kısıtlı ve kurtarılmayı bekleyen daha çok afetzede olduğu için evlerini terk etmek istemeyen bu kişileri geride bırakmak zorunda olduklarını ifade etti.

Kadriç, ''Bu durumlarda duygularınızı kapatmanız gerekiyor. Biz çalışmaya devam ettik. Diğer insanları kurtardık'' dedi.

"Hayatımızın en zor greviydi"

Yoğun iş temposu ve zorlu koşullara rağmen, hiçbir OSBİH mensubunun vardiya ya da görev değişikliği talebinde bulunmadığını kaydeden Kadriç, şunları söyledi:

''15 Mayıs günü, OSBİH'in afetzedelere yardım etmeye başladı. İlk üç gün boyunca görevim, Maglay, Doboy, Jepçe, Jelyozno Polye, Brçko ve Oraşye'deki afetzedelerin tahliyesiydi. Yüzün üzerinde insanı mahsur kaldıkları yerlerden kurtardık. 1998 yılından beri helikopter pilotuyum. Afganistan dahil olmak üzere, birçok çatışma bölgesinde görev yaptım. Ancak, son günlerde yaşadıklarımı kelimelerle ifade edemem. Basına yansıyanlar, gerçekte olanların yüzde biri belki de. Hayatımızın en zor greviydi.''

Kadriç ayrıca, Bosna Hersek'teki afetzedelere yardım için iki helikopter desteği gönderen Hırvatistan ve Slovenya'ya da bu zorlu günlerde verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.