Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'un batısındaki Telafer ilçesini kuşatmasıyla birlikte lider kadrosundan gelen "güçlerini DEAŞ'ın Suriye'deki kalesi Rakka'ya kaydıracakları" yönündeki açıklamalar, "İran güdümündeki Haşdi Şabi'nin Telafer'i alıp İran ile Suriye arasındaki kara bağlantısını sağlayarak büyük Halep savaşına hazırlık yapmayı ve böylece İran'ın Şii hilali projesini gerçekleştirmeyi amaçladığı" şeklinde yorumlanıyor.

Irak'ta hali hazırda Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında, uluslararası koalisyon güçlerinin desteği ile devam eden çatışmalarda Irak ordusu ve Peşmerge güçleri Musul'un kenar mahallelerine kadar ilerlerken, Haşdi Şabi'nin de Telafer ilçesi istikametinde ilerlediği belirtiliyor.

Eski Ulaştırma Bakanı ve Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları lideri Hadi el-Amiri, "Haşdi Şabi'nin Suriye'deki DEAŞ varlığı ile savaşması talebi Beşşar Esed'den geldi." dedi.

Iraklı güvenlik uzmanı Abdurrahman Cuburi de Haşdi Şabi'nin Suriye topraklarına girme olasılığını göz ardı etmediğini belirtti. Cuburi, "Haşdi Şabi güçlerinin Suriye'ye girmeleri, siyasi alanda ve sahada yaşanacak gelişmelere ve tüm bunlardan elde edilecek verilere bağlı." değerlendirmesinde bulundu.

Bu verilerin başında Esed'in müttefiki konumundaki Rusya'nın geldiğini kaydeden Cuburi, "Bu konuda Rusya'nın tutumu çok önemli. Esed, İran ve Hizbullah sonuna kadar savaşma ya da savaşmama konusunda Moskova'dan net bir tutum bekliyor." diye konuştu.

Halep'te büyük bir savaşın patlak vereceğine dikkati çeken Cuburi, şöyle devam etti:

"Bu savaştaki hesaplamalar öncekilerden daha farklı. İran ve Hizbullah ile Rus savaş uçakları Esed tarafındaki ağırlığını artıracak. Haşdi Şabi ise Irak'ta, Suriye'deki müttefiklerini karşılamak için Deyru'z-Zur'a sınır olan Ninova eyaletinin güney batısını almaya çalışıyor. Halep'in rejim güçleri tarafından tamamen ele geçirilmesi durumunda Suriye ve Hizbullah güçleri kentin Türkiye sınırı tarafına ilk savunma hattını kuracak daha sonra da kentin doğusundaki Rakka ve Deyru'z-Zur'a odaklanacaklar."

Askeri strateji uzmanı Süleyman el-Hasan ise Haşdi Şabi'nin Suriye'ye girmesini isteyen gücün İran olduğunu belirtti. Hasan, "Haşdi Şabi'nin Suriye'ye girmesi planının arkasında İran bulunuyor. İran bu şekilde Irak, Suriye ve Lübnan'a kadar olan coğrafyada nüfuz alanlarını birbirine bağlamak istiyor." dedi.