Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin, Irak'ın Musul kentine bağlı Türkmen kenti Telafer'i kuşatmak için hazırlığa başladığı bildirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, yaptığı açıklamada, "Beş bin kişiden oluşan Haşdi Şabi güçleri, Telafer ilçesinin güneyindeki Hadar ilçesinde toplandıktan sonra operasyon için yola çıktı." dedi.

Maruf, Telafer'i kuşatmak için Selamiye ilçesine doğru yola çıkan Haşdi Şabi'ye Şii milis gücünün bir grubu olan Asaib Ehlilhak Örgütü ile Seraya Selam birliklerinin de eşlik ettiğini söyledi.

"Telafer'de Türkmeni Türkmene Vurduracaklar"

Haşdi Şabi'nin Telafer operasyonunu kınadıklarını belirten Maruf, "Tamamı Türkmenlerden oluşan Telafer'e Haşdi Şabi'nin operasyon yapması Türkmenler için büyük bir tehlikedir. Orada Türkmeni Türkmene vurduracaklar." ifadelerini kullandı.

Türkmenler arasında bir mezhep çatışması hedeflendiğini ileri süren Maruf, "Telafer'in tek bir grubun elinde olması hedefleniyor. Buna müsaade edilmemeli. Bu güçlerin Telafer'i ele geçirmesiyle birlikte orada bir katliam yaşanacak ve sonu gelmeyen Türkmen-Türkmen çatışması yaşanacak.'' diye konuştu.

"Haşdi Şabi Musul'un batısında DEAŞ'a karşı operasyon başlattı"

Öte yandan, Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medya Ağı tarafından yapılan açıklamada, Haşdi Şabi'nin Musul'un batısında DEAŞ'a karşı operasyonlara başladığı belirtildi.

Şii milis gücünün bir grubu olan Asaib Ehlilhak Örgütü Askeri Sözcüsü Cevat Tilebavi de yaptığı açıklamada, "Haşdi Şabi'nin operasyonları, Musul'un batısında sabaha karşı başladı. Operasyona Haşdi Şabi'ye bağlı tüm gruplar katılıyor." ifadesini kullandı. Tilebavi, Musul'un batısındaki Tel Tiba köyünü de DEAŞ'tan geri aldıklarını aktardı.

Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Hareketi'nden yapılan açıklamada ise milislerin Musul'un güneybatısında yer alan Ayn Nasr bölgesi ve Hammam el-Alil ile Elbu Hamad el-Bedri köyü arasındaki yolu kurtardığı kaydedildi.