RAMALLAH

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'deki bir hapishanede Raid el-Caberi'nin (35) ve İsrail askerleri tarafından kalbinden vurulan İsa el-Kutri'nin hayatını kaybetmesinin ardından, Batı Şeria'da İsrail'e karşı genel seferberlik çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Farklı yöntemlerle İsrail'e karşı milli seferberlik ilan edilmeli. Cenaze konvoyu büyük bir devrime dönüştürülmeli" denildi.

"Uluslararası komplolar ve Arap ülkelerinin korkaklığı" nedeniyle İsrail'in kontrolsüz hale dönüştüğü belirtilen açıklamada, "El-Asfu'l-me'kul savaşında halk direnişinin en büyük dersi vermesinin ardından İsrail, ordusunu ve Yahudi yerleşimci sürüsünü, adam öldürme, gözaltına alma ve işkence yapmaları için saldı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilere yönelik sorumluluk ve Filistin halkı için direniş gücünün birleştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Dün hayatını kaybeden Raid el-Caberi, 26 Temmuz'da Batı Şeria'nın güneyindeki El-Halil kentinde düzenlenen gösteriler sırasında gözaltına alınmış ve henüz mahkemeye çıkarılmamıştı.

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'daki El-Emari Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında İsa el-Kutri (22) isimli bir Filistinli kalbinden vurularak öldürülmüştü.

12 Haziran'da 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından Batı Şeria'da öldürülen Filistinli sayısı 40'a yükselmiş, aralarında milletvekilleri ve Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk'in de bulunan yaklaşık bin Filistinli de İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü.

İsrail, 7 Temmuz'da Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara Koruyucu Hat Operasyonu, Hamas Hareketi İse "El-Asfu'l-me'kul" (Yenmiş ekin yaprakları) adını vermişti.