TUNUS

Fransız siyaset bilimci Dr. François Burgat, Arap ülkelerinde halkın taleplerinin siyasette karşılık bulacağı bir döneme girileceği tahmininde bulunarak, "Arap dünyasının geleceği hakkında çok iyimserim" dedi.

Başkent Tunus'ta El-Cahız Platformu tarafından "İslami Hareketler, Uluslararası Platformdaki Çekişmeler ve Radikal Gruplar" adı altında düzenlenen sempozyuma katılan Burgat, kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Burgat, "Radikal dini grupların ortaya çıkmasının sorumluluğu uluslararası sisteme aittir. Uluslararası sistem, bölge halkının özgürlük taleplerini reddetmesinin yanı sıra diktatör yönetimleri destekleyerek bölgenin içişlerine müdahil olmayı hedefliyor" diye konuştu.

"Arap dünyasının geleceği hakkında çok iyimserim" diyen Burgat, Arap dünyasında siyasi kurumlar arasındaki bağların yeniden oluşacağı ve halkın taleplerinin siyasette makes bulacağı öngörüsünde bulundu.

Nahda ideal bir hareket

Fransız siyaset bilimci, Tunus'taki üçlü koalisyon hükümetinin büyük ortağı Nahda Hareketi Partisi hakkında sorulan soruları, "Nahda, diğer İslami hareketlere kıyasla ideal bir harekettir" şeklinde cevapladı. 

Burgat ayrıca Tunus'un halihazırdaki konumunun Libya'dan daha kötü olmadığına dikkati çekerek, "Yemen, Bahreyn'in yanı sıra diktatörlük rejiminin sıkıntısını yaşamış ülkeler gözönüne alındığında Tunus daha iyi bir durumda" ifadesini kullandı.

Terörle mücadele konusuna da değinen Burgat, sözlerini şöyle tamamladı:

"Terörle mücadele, ekonomik gücün yanı sıra Müslüman Arap ülkelerinin bölgesel ve uluslararası düzeyde aldığı kararlara da bağlıdır. Söz konusu sorunun çözüme kavuşması sürecinde yaşanan sıkıntıların nedeni ise bölgeki güç dengesizliğini ortadan kaldıracak uluslararası bir kurumun eksikliğidir."