TİFLİS/ANKARA

Gürcistan Adalet Bakanı Tea Tsulukiani, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) 2008'de Güney Osetya savaşında işlenen suçlarla ilgili yürüttüğü soruşturmanın, yakın geçmişte yaşanan bu acı olayın bağımsız ve tarafsız bir yasal süreçle aydınlatılmasını sağlayacağını söyledi.

Tsulukiani, UCM Ön Soruşturma Dairesinin ocak ayında Başsavcı Fatou Bensouda'yı Güney Osetya savaşında işlenen suçlarla ilgili soruşturma açmaya yetkilendirmesi konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Gürcistan Adalet Bakanı, UCM'nin soruşturmasıyla, Güney Osetya savaşında yaşananların bağımsız ve tarafsız yasal çerçevede açıklığa kavuşacağını ifade ederek, Güney Osetya'nın Gürcistan'ın parçası olduğunun birçok kez dile getirildiği soruşturma kararının, savaşta işlenen suçların mahiyetini gerektiği şekilde yansıttığını, özellikle Gürcülerin hedef olduğu etnik temizliğe dikkat çekildiğini vurguladı.

UCM'ye göre, Güney Osetya savaşında, kasten adam öldürme, sivillerin hırpalanması ve tehdit edilmesi, gözaltılar, evlerin ve mülklerin yakılıp yağmalanması gibi saldırıların genellikle etnik Gürcüleri hedef aldığına işaret eden Adalet Bakanı Tsulukiani, "UCM'nin yürüttüğü soruşturmanın tarafsızlığına ve bağımsızlığına güveniyoruz. Soruşturma, uluslararası hukukun uygulanmasını sağlayacak" dedi.

Tea Tsulukiani, Fatou Bensouda'nın 18 Şubat'ta Gürcistan'ı ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Bensouda, soruşturmanın, kurbanlar açısından adaletin ve gerçeğin tesis edilmesini sağlayacağının altını çizdi. Bu nedenle, insanlığa karşı suçlardan ve etnik Gürcülere karşı savaş suçlarından sorumlu olanlar uluslararası adaletin önüne çıkacaktır ve kurbanların zararları karşılanacaktır" ifadesini kullandı.