BANGKOK (AA) - Tayland, insan tacirleri tarafından denizin ortasında terk edilen göçmenleri bulmak için iki hafta önce başlattığı çalışmaları bitirme kararını geri çekti.

Komuta ve kontrol merkezi olarak kullanılan HTMS Ang-Thong gemisinin kaptanı Yüzbaşı Benjamaporn Wongnakornsawang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aksi emredilmedikçe geminin Andaman Denizi'ndeki insani yardım görevine devam edeceğini söyledi. 

Kaptan Wongnakornsawang, geminin görevini sona erdirme kararının hükümet görüşmeleriyle belirleneceğini ifade etti.

Tayland, denizde terk edilen göçmenleri arama çalışmalarının bu hafta sona erdirileceğini açıklamıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisiyle geçen ay tekrar dünyanın gündemine gelmişti. Her yıl binlerce Arakanlı Müslüman, kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için Myanmar'ı terk ediyor. Bölge ülkelerinde iş bulabilmek için insan kaçakçılarının tuzağına düşen Arakanlı Müslümanlar, aç, susuz, sonu belirsiz yolculuklara çıkıyor. 

Tayland hükümetinin Mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Uluslararası toplumun çağrıları sonucu Endonezya ve Malezya, Arakanlı Müslümanları geçici olarak kabul etme kararı almıştı. Tayland, göçmenleri arama çalışmaları yapacağını ancak ülkesine göçmen kabul etmeyeceğini duyurmuştu.