LEFKOŞA - KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, yazılı açıklamasında, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde (GKRK) herkesin gözleri önünde gerçekleşen vahim olayları büyük bir endişe ve tedirginlikle izlediğini ifade etti. "Bu kabul edilemez saygısızlık, Rum tarafındaki ırkçılığın, hoşgörüsüzlüğün ve en önemlisi Türk düşmanlığının akıl almaz boyutlarını gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:

"Rum liderliğinin yıllarca Rum halkına aşıladığı, anavatan Türkiye ve Türk düşmanlığının bariz bir meyve
si olduğu tartışma götürmeyen bu pervasız davranış, tüm dünyaya Kıbrıs sorunu ve Ada'daki çözümsüzlüğün temelinde Türklük karşıtı Rum zihniyetinin yattığını bir kez daha ispatlamaktadır.
Kıbrıs Türk tarafı olarak her zaman çözüme ve karşılıklı saygı ve hoşgörüye açık olduğumuzu bir kez daha vurgulamakla birlikte, bu tür saygısız, tahrik edici ve halklar arasında güven bunalımı yaratan haksız saldırılara tepkisiz kalmayacağımızı ve bu eylemlere asla tahammül etmeyeceğimizi hatırlatmakta fayda görüyoruz."

Dün, GKRK'da banka şubelerinin de bulunduğu Lefkoşa'nın Hürriyet meydanında Türk bayrağı açan kimliği belirsiz bir kişi, bankaların açılmasını bekleyen Rumların saldırısına uğramıştı. Saldırganlar, Türk bayrağını eylemcinin elinden aldıktan sonra yakma girişiminde bulunmuştu. Gözaltına alınan şahıs polise Fransız pasaportunu göstermişti.