KİEV/BRÜKSEL

Ukrayna Devlet Başkanlığına vekalet eden Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, parlamento oturumunda yaptığı konuşmada, Kırım'daki tüm Rus askerlerin, taraflar arasında daha önce belirlenen sınırların içerisinde kalması gerektiğini belirtti.

Rusya'nın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün garantörü olduğunu hatırlatan Turçinov, "Rus askerlerinin, bu sınırları aşacak herhangi bir hareketi, tarafımızca askeri saldırı olarak değerlendirilecektir" dedi.

Kırım Parlamentosu'nun ele geçirilmesini de kınayan Turçinov, emniyet birimlerine sivillerin korunması, suçluların cezalandırılması ve düzenin sağlanması talimatını verdiğini kaydetti.

Rasmussen'den Rusya'ya uyarı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise mikro blog sitesi Twitter'dan gönderdiği mesajında, "Kırım'daki gelişmelerden endişeliyim. Rusya'dan tansiyonu yükseltecek ya da yanlış anlamaya neden olacak herhangi bir eylemde bulunmamasını ısrarla talep ediyorum" ifadelerini kullanıdı

NATO savunma bakanlarının Ukrayna konusundaki ortak açıklamasında, "Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sağlam şekilde bağlı, bağımsız, egemen ve istikrarlı Ukrayna Avrupa-Atlantik güvenliğinin anahtardır. NATO ve Ukrayna arasındaki Özel Ortaklık Sözleşmesi uyarınca NATO müttefikleri, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, demokratik gelişimini ve Orta ve Doğu Avrupa'da ve kıta üzerinde istikrar ve güvenliğin anahtar faktörü olan sınırların ihlal edilemeyeceği ilkesini desteklemeye devam edecektir" denilmişti.

Gözler Rusya'nın Kırım'daki askeri varlığında

Ukrayna'da Viktor Yanukoviç'in parlamento tarafından devlet başkanlığı görevinden azledilmesinin ardından ülkeye bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşanan gerginlik, dikkatlerin Rusya'nın Kırım'daki askeri varlığına çevrilmesine neden oldu.

Rusya'nın deniz hakimiyeti konusunda elinde iki önemli üs bulunuyor. Bunlardan birisi komşusu Ukrayna'dan kiraladığı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki Sivastopol limanında diğeri ise Suriye'deki Tartus Limanında yer alıyor.

Rusya'nın en büyük deniz filosunun barındıran Sivastopol askeri üssündeki Karadeniz Donanma Filosu'nda çeşitli tiplerde yaklaşık 300 gemi yer alıyor. Alman Güvenlik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün raporuna göre üste, hava ve deniz kuvvetlerine mensup 26 bin askerin görev yaptığı tahmin ediliyor. Devlet Başkanı Putin'in büyük önem verdiği filonun 2020 yılına kadar 15 yeni savaş gemisi ve denizaltıyla güçlendirileceği daha önce basında yer almıştı.