GAZZE  -  İsrail'in  Gazze tarafından roket atıldığını gerekçe göstererek, zaman zaman açılan, bölgenin tek ticari sınır kapısıKerm Ebu Salim ve diplomatik geçişlere tahsis edilen Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nı süresiz kapatması, Refah Sınır Kapısı'nın da Mısır yönetimi tarafından uzun süredir kapalı tutulması, Gazzelilerin "günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmesine" neden oldu.

Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı Müdürü Munir el-Galban AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınır kapılarının tamamının kapatılmasıyla Gazzelilerin, dünyadan izole edildiğini belirterek, "Kapıların bir gün bile kapatılması ticareti olumsuz etkiliyor. Çünkü, söz konusu durum akaryakıt ve doğalgaz girişine doğrudan yansıyor" dedi.

Sınır kapılarının Yahudilerin bayramları ya da çeşitli güvenlik gerekçeleriyle sık sık kapatıldığını hatırlatan Galban, "Tekrarlanan bu durum Gazzelilerin sıkıntılarını ikiye katlıyor" diye konuştu. 

Filistin-Mısır sınırındaki tünellerin imha edilmesi nedeniyle ticari geçişlerin yalnızca Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı aracılığıyla gerçekleştiğini ifade eden Galban, söz konusu kapı açık olduğunda dahi Gazzelilerin ekonomik ve insani tüm ihtiyaçlarının karşılanamadığını kaydetti.

Karara tepki

Öte yandan Gazze Ablukasını Kırma Komitesi de İsrail'in sınır kapılarını kapatmasını kınadı.

Komite tarafından yapılan yazılı açıklamada, sınır kapılarının hiçbir siyasi ve güvenlik gerekçesi altında kapatılmasının doğru olmadığı vurgulanarak, uluslararası toplumdan kapıların açılması için devreye girmesi talep edildi. 

Açıklamada, "Sınır kapılarını keyfi müdahalelerle kapatmak Gazzelilerin insani ihtiyaçlarını temin etmesine engel olmak ve tüm anlaşmaları ihlal etmek anlamına gelir. İsrail'e söz konusu uygulaması için uluslararası yaptırımlar uygulanmalı" denildi. 

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, "Son günlerde Gazze Şeridi'nden roket atılmasının ardından Savunma Bakanı Moşe Yalon'un kararıyla Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapıları acil insani durumlar haricinde kapatılmıştır" açıklamasında bulunmuştu.

İsrail'in 2006'dan bu yana abluka altında tuttuğu Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bölgenin 4 ticari sınır kapısı, Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun, yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi; Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için zaman zaman açılıyor.

Mısır yönetimi de Temmuz 2013'teki darbenin ardından Refah Sınır Kapısını kapatmış, söz konusu kapı o tarihten bu yana yılda bir kaç kez kısa süreliğine ve bazen tek taraflı olarak açılıyor.