GARMİSCH-PARTENKİRCHEN - Almanya'nın Krün şehrindeki Elmau Sarayı'nda düzenlenen "G7 Liderler Zirvesi" Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğinde başladı.

Başbakan Merkel, Sarayın önünde konuk devlet ve hükümet başkanlarını tek tek karşıladı.

Zirve karşıtları gösteri düzenledi

Öte yandan, şehirde liderleri korumak amacıyla polis yoğunluk güvenlik önlemleri aldı. Alman polisi zirve için bölgede 25 bin polis memuru görevlendirildi.

Sanayileşmiş 7 ülke İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri liderlerinin bir araya geleceği zirve için Elmau Sarayı'nın çevresine 16 kilometre uzunluğunda güvenlik şeridi çekildi.

Zirvenin yapıldığı Elmau Sarayı'na giden yolu kapatan yaklaşık 50 kadar gösterici polis tarafından gözaltına alındı.

Ellerinde G7 zirvesine katılan liderlerin fotoğraflarının bulunduğu balonlar taşıyan göstericiler, üzerilerinde "fakirliğe karşıyız" yazan dövizler taşıdı.

"Rusya saldırgan tavrını sürdürdükçe davet etmeyeceğiz"

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın zirveye çağrılmadığını hatırlattı.

Toplantının "G8" şeklinde yapılmasını arzu ettiklerine işaret eden Tusk, "Rusya 90'larda bu zirvelere davet edildi. Fakat bizim topluluğumuz sadece ekonomik ve siyasi ilgileri olan bir topluluk değil, öncelikle değerleri olan bir topluluk. Bu sebepten dolayı Rusya bugün buraya ana davetli olarak katılmadı. Rusya'yı, Ukrayna'ya ve diğer ülkelere saldırgan davrandığı sürece bu toplantılara davet etmeyeceğiz" dedi.

Zirvede görüşülecek konulardan dolayı Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Tunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim de davet edildi.