PARİS 

Paris'teki terör saldırıları dolayısıyla olağanüstü halin devam ettiği ülkede, bölgesel seçimlerin ilk turu için oy kullanma işlemleri sabah 08.00'de başladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da daha önce belediye başkanlığı yaptığı Tulle kentinde oy kullandı.

Seçimde, yaklaşık 21 bin 500 aday arasından, 13 bölgenin yönetimine, 5 yıllığına bin 600 kişi seçilecek. Yaklaşık 44 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, seçimlere yoğun katılım ise beklenmiyor.

Anketlerde, aşırın sağın en az 3 bölgeden zaferle çıkacağı ve aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) özellikle ülkenin güneyinde güçleneceği öngörülüyor. 

Seçimlerde, FN Lideri Marine Le Pen'in aday olduğu kuzeydeki Nord-Pas-de-Calais-Picardie ile Le Pen'in varisçisi olarak bilinen yeğeni Marion Marechal Le Pen'in aday olduğu güneydeki Provence-Alpes-Cote d'Azur'da, FN'in yarışı önde bitirmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

FN'nin ilk turda ortalama yüzde 28-30 bandında oyunun olacağı tahmin edilirken, ikinci sırada eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Cumhuriyetçiler'in yer alacağı, son sırayı ise hükümetteki Sosyalist Parti ile sol bloğun paylaşacağı belirtiliyor.

Kamuoyu araştırmaları, Paris saldırıları sonrasında Cumhurbaşkanı Hollande'ın popülaritesinin rekor derecede artmasının sosyalist hükümete yansımadığını gösteriyor. Bir önceki bölgesel seçimlerde, Alsace dışındaki tüm bölgelerden birincilikle çıkan Sosyalist Parti'nin, bu seçimlerde en az 3 bölgeyi kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu kaydediliyor.

Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler'in lideri Sarkozy için de bölgesel seçimlerin cumhurbaşkanlığı seçimleri provası olduğu düşünülüyor.

Bölgesel seçimlerin ikinci turu 13 Aralık'ta yapılacak.