PARİS

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Fransa'da Ermeni soykırımı iddiasına ilişkin çıkarılan yasayla ilgili, "Masamın çekmesinde hatıra diye sakladığım bir nota var. Fransız Anayasa Konseyi o yasayı iptal etmeseydi biz o notayı verecektik ve o notada diplomatik ilişkilerin büyükelçi seviyesinden maslahatgüzar seviyesine indirilmesi bildiriliyordu"  dedi.

Pontoise Türk Kültür Derneği, Fransa Egeliler Birliği ve Objectif 21 Derneği, Büyükelçi Burcuoğlu'nun 14 Şubat'ta emekliye ayrılacak olması nedeniyle Cergy-Pontoise'de bir resepsiyon verdi.

Gecede konuşan Burcuoğlu, 1 Şubat 2010'da göreve başladığını ve 14 Şubat'ta Paris'e veda edeceğini söyleyerek görev süresince yaşadıklarını değerlendirdi.

Burcuoğlu, Fransa'da sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmeyenlerin cezalandırılmasını öngören ve Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasasının iptalinde Fransa'daki Türk toplumunun da desteğiyle büyük bir başarı yakaladıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"2011 sonu 2012 başında sizlerle ciddi bir macera yaşadık. Hem sizin sayenizde, hem devletimizin dik duruşu sayesinde alnımızın akıyla çıktık. Olmadık bir şey yaptık, ağzımızla kuş tuttuk. İnsanın ağzıyla kuş tutması her zaman mümkün olan bir şey değildir. Sizlerinde seferberliğiyle bu işi başardık. Ben Paris'ten ayrılırken o beraber verdiğimiz mücadeleyi hiçbir zaman unutmayacağım ve ilerde bir anı kitabı yazarsam, o kitabım da en geniş bölümünü sizinle burda verdiğimiz mücadeleye ayıracağım. Dolayısıyla o mücadeleye katılan herkesi tebrik ediyorum, Allah hepsinden razı olsun. 2012 başlarında Fransa ile ilişkilerimiz neredeyse kopuyordu. Hatta masamın çekmesinde hatıra diye sakladığım bir nota var. Fransız Anayasa Konseyi o yasayı iptal etmeseydi biz o notayı verecektik ve o notada diplomatik ilişkilerin büyükelçi seviyesinden maslahatgüzar seviyesine indirilmesi bildiriliyordu. Ama o notayı tabiatıyla vermedik. Ben o notayı ben yanımda hatıra diye götüreceğim. Belki de çerçeveletip asarım."

Geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın beraberindeki 7 bakanla beraber yapmış olduğu Türkiye ziyaretine de değinen Burcuoğlu, siyasi ve ekonomik başlıklarda 13 önemli anlaşmanın imzalanmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Burcuoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'a bir veda ziyaretinde bulunduğunu ve ziyarette Fabius'la arasında geçen diyaloğa ilişkin şunları anlattı:

"Fabius bana 'Yaptıklarınızla gurur duymalısınız' dedi. Ben de Türk olarak tevazuyu elden bırakmayız cevabını verdim. Bu sefer de Fabius 'Tevazu sahibi olun ama yine de gurur duyun' dedi. Açıkçası çok hoşuma gitti. Ama hemen arkasından bunun vatandaşlarımız sayesinde olduğunu da eklemeyi ihmal etmedim."

Büyükelçi Burcuoğlu, 1983-84 döneminde Paris'te müsteşar olarak görev yaptığı hatırlatarak 30 yılda Türk toplumu açısından oldukça güzel bir değişimin olduğuna dikkati çekerek; "70'lerde 1 tane doktor vardı şimdi ise 250 doktorumuz var. Bu bile katettiğimiz mesafenin en güzel örneği" ifadesinin kullandı.

Burcuoğlu, "Ben şimdi gidiyorum ama şunu hiç unutmayın aklım da gönlüm de sizde kalacak. Eğer hakkım geçmişse helal ediyorum. Siz de lütfen hakkınızı helal edin. Hepinize veda ediyorum. Allah kolaylık versin" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Geceye Fransa Egeliler Birliği başkanı Adnan Baştürk, Pontoise Türk Kültür Derneği Başkanı Hikmet Türk ve Objectif 21 Derneği Başkanı Tahsin Tek de katıldı.