Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ülkesinin hem bölgesel düzeyde hem de BM Güvenlik Konseyi'nde Batı Afrika'daki Sahra bölgesinde "İslamcı tehlike" ve El Kaide örgütünün Kuzey Afrika kolu AQMI'ye karşı harekete geçmek istediğini söyledi.
Juppe, AFP'ye verdiği özel demeçte, "Bazı isyancılar Mali'nin kuzeyindeki toprakların kontrolünden memnun olabilir. Diğerleri, AQMI ile Mali topraklarında, Mali'yi İslam Cumhuriyeti haline getirmek için yayılmayı hedefleyebilir" diyerek BM'nin "İslamcı tehlike"ye açıkça karşı çıkmasını umduğunu ifade etti.
Mali'nin Timbuktu kentinin kontrolünü dün ele geçiren Ensar grubunun "AQMI ile sıkı ilişkisi olduğunu" belirten Juppe, "Amaçları kesin olarak bilinmiyor ancak amaç Mali'nin genelinde İslami rejimin kurulması olabilir. Libya'dan Nijerya'ya kadar İslamcı tehlikeye bölgesel karşılık verilmeli. Sadece Fransa ve AB'nin desteğiyle Cezayir, Moritanya, Batı Afrika ülkelerini kapsayan işbirliği başarılı olabilir" dedi.
Juppe, "Bu düşünceyle, BM Güvenlik Konseyi'nin kendini göstermesini istiyoruz. Bir kez daha darbeyi kınamak, isyancıların durmasını, çatışmaların sona ermesini istemek ve diyalog sürecini başlatmak için başkanlık bildirisi projesi değerlendirilmekte. Fransa, İslamcı tehlikeye ve uluslararası toplumun terörle mücadeleye karşı harekete geçmesi gerekliliğine dikkati çekmek istiyor" ifadesini kullandı.