RAMALLAH

Eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın ölümünü incelemek üzere oluşturulan Soruşturma Komisyonu Başkanı Tevfik et-Tayravi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugünün siyasi atmosferi, Arafat'ın dönemiyle aynı şekilde seyrediyor. İsrailliler bir liderden kurtulduklarında, bu liderin yerine eskisinin imzalamadıklarını imzalayacak yeni bir lider geleceğine inanıyorlar" dedi.

"İsrailliler, şu anki Devlet Başkanı'nın yerine gelecek kişinin, Abbas'ın onaylamadıklarını onaylayacağını düşünüyor" ifadelerini kullanan Tayravi, "Arafat'a yönelik suikast senaryosu, Abbas için de tekrarlanabilir" diye konuştu.

Fransa'da tedavi gördüğü hastanede 2004 yılında hayatını kaybeden eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilmiş, Tayravi, Arafat'ın ölümünün doğal nedenlerden kaynaklanmadığını "suikaste uğradığını" söyleyerek İsrail'i suçlamıştı.

Mahmud Abbas'ın başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulması için dünya ülkeleriyle yürüttüğü yoğun siyasi temaslarının İsrail'i rahatsız ettiği ifade ediliyor.

İsveç, bu ay başında Filistin'i tanıma kararı almış, İngiliz Parlamentosu da pazartesi günü, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi kabul etmişti.