İSTANBUL/ABİDJAN - Fildişi Sahili Müslümanlarının lideri Şeyh Abubakar Fofana, Türkiye'de son dönemde yaşanan sıkıntılı süreci endişe ile izlediklerini belirterek, "Mısır ve Tunus'taki benzer olayların yaşanmasından endişe ettik, korktuk. Ama Türk halkı, siyasi problemlerinin üstesinden duygusallıktan uzak kalarak gelme olgunluğuna ulaştı" dedi. 

Batı Afrika'da Fildişi Kıyısı'nın en büyük kenti Abidjan'da, nüfusun yarıdan fazlası Müslüman... Müslüman halk, çocuklarının İslami eğitimine de büyük önem veriyor. 

Deniz Feneri Derneği de İslami eğitime katkı sağlamak amacıyla Abidjan'da 15 bin 500 Kur'an-ı Kerim dağıttı. 

Fildişi Sahili'ndeki Müslümanların temsilcisi Şeyh Fofana, evinde AA muhabirinin sorularını cevapladı. 

Fofana, Fildişi Sahili'nin, Türklerin ikinci ülkesi olduğunu ifade ederek, Türk halkının Afrika'daki ihtiyaç sahibi kardeşlerine yardım elini uzatmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bir çok kez Türkiye'ye davet edildiğini ancak iki kez gelebildiğini anlatan Fofana, "Türk halkı ile karşılaşmamız bizi cesaretlendirdi. Türkiye'nin İslama ve Müslümanlığa olan ehemmiyetini anladık. Türk halkını çok çalışkan bulduk. Türkiye yaptığı işi ciddi yapan bir ülke. Bundan dolayı biz de Türkiye ile olan ilişkilerimize önem vermeye başladık" diye konuştu.

Müslümanların ortak problemi

Afrika'daki Müslümanların problemi ile dünyadaki Müslümanların ortak probleminin "fakirlik, cehalet ve ihtilaf" olduğunu savunan Fofana, bu ihtilafların Müslümanların gücünü azalttığını söyledi.

Abubakar Fofana, şöyle devam etti:

 "Müslümanların kendine çekidüzen vermesi gerekiyor. Müslüman ülkelerin Batı ile olan ilişkilerine bakmaları lazım. Müslüman ülkelerle Batı ülkeleri arasındaki ilişki çok sağlıklı değil. Batı bizi iyi biliyor, biz onları bilmiyoruz. Bu Müslümanların büyük bir problemi. İkinci mesele, dernek ve vakıfların hükümetlerle olan problemi. Bu da Müslümanların geri kalmasına sebep oluyor. Bunlar ince bir anlayışla iyi etüt edilmezse gerilemeye yol açıyor. Bunlar hırstan ve duygusal yaklaşımlardan uzak değerlendirilmeli.

Müslümanların kendi aralarındaki problemlerden İslam düşmanları fayda görüyor. Allah cümlemize yardım etsin ki problemlerimizi çözelim. İslam geçmişte olduğu gibi olması gereken yerini bulsun, Allah cümlemize yardım etsin."

Türk iş adamlarını davet etti

Fildişi Müslümanlarının lideri Fofana, Türk iş adamlarını da ülkesine davet etti. 

Türkiye'nin Afrika ülkelerine yardımlarının artması gerektiğini dile getiren Fofana, "Türkiye'yi daha uzun süreli ziyaret etmek ve Türkiye'nin hakikatini derinlemesine anlamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Fofana, Türkiye'de son dönemde sıkıntılı bir süreç yaşandığını anlatarak, şunları söyledi:

"Biz de buradan bu süreci endişe ile izledik. Türkiye örneği, bütün İslam aleminin örnek alması gereken bir yapı. Türkiye'de yaşananları uzaktan izledik. Mısır ve Tunus'taki benzer olayların yaşanmasından endişe ettik, korktuk.

Recep Tayyip Erdoğan'ı, Erbakan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bu yana takip ediyoruz. Kendisini o dönemden bu yana severiz. Biz Türkiye'yi her an takip ediyoruz. Türkiye'nin örnek bir ülke olduğunu düşünüyoruz. Ama Türk halkı, siyasi problemlerinin üstesinden duygusallıktan uzak kalarak gelme olgunluğuna ulaştı."

İmam hatip lisesi modeli için Türkiye'den yardım istedi

Abubakar Fofana, Fildişi Sahili'nde çocukların dini eğitimine önem verdiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi: 

"Bizim en çok ilgi duyduğumuz mesele, Müslüman çocukların eğitimi. Bizdeki okul sistemi İslami okul. Bu okulların şahsiyet kazanması lazım. Bu okullardaki öğrenci sayısının, 1 milyondan fazla olduğunu biliyoruz. İslami okulları milli eğitim sistemine dahil etmek, kültürlü ve entellektüel talebeler yetiştirmek istiyoruz. Öğrenciler, okuduktan sonra işsiz kalmasın, bir işi olsun istiyoruz. İslami liselere ihtiyacımız var. Liseler öyle bir lise olmalı ki hem dini eğitim vermeli hem de milli eğitim ile uyumlu olmalı. Hepimiz bu okullarda yetiştik, sonra Arap ülkelerinde okuduk ve mezun olduk. Sonra ülkemize döndük. Bizdeki şans her gençte yok. O zaman yapacağımız şey; İslami okulları milli eğitimin okullarıyla aynı seviyeye getirmek. Türkiye bize bu konuda yardım edecektir."

"Türkiye ziyaretlerinizde bu lise konusunu yetkili isimlerle görüşme imkanı bulabildiniz mi?" sorusuna Fofana, Türkiye'de Afrika zirvesine katıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile lise konusunu görüşemedim. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile biraz konuşma fırsatı buldum. Toplantılar çok yoğun olduğu için bu konuları görüşme imkanı bulamıyoruz. Aslında bir davet gelse ve dinleme fırsatı tanınsa bunları Türk yetkililere de anlatarak, yardım isterim" diye konuştu.

"Türkiye örnek bir ülke"

Soulaitine Derneği Başkanı Abdoulaziz Sarba da Türkiye'yi yakından takip ettiğini söyledi. 

Türkiye'nin, Müslüman ülkelere örnek teşkil ettiğini belirten Sarba, bu yüzden Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrarın Müslüman ülkeler için çok önemli olduğunu vurguladı. 

Sarba, Türkiye hayranlığını ve Başbakan Erdoğan'a desteğini şu sözlerle ifade etti: 

"Üzüntülü ve hüzün verici günlerden sonra bizleri sevindiren Allah'a hamdolsun. Türkiye'deki son gelişmeler karşısında Fildişi Müslmanları olarak çok endişelendik. Fakat seçimlerle birlikte gördük ki aslında Türk toplumu haklının ve Hakk'ın yanında. Türk halkına, haklının yanında durdukları için çok teşekkür ediyoruz."

Cuma hutbesinde Türkiye'ye ve Erdoğan'a dua edildi

Abidjan'ın en hareketli ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Abobo bölgesinde cuma hutbesinde de Türkiye'ye ve Başbakan Erdoğan'a dua edildi. 

Namaz öncesi okunan hutbede, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Allah yolundan ayırma, onu iç ve dış tehlikelere karşı koru, hükümetine yardım et, Türkiye'ye zaferler nasip eyle, İslam kardeşliğimizi pekiştir, dinimizi aliye eyle" ifadeleri kullanıldı. 

Müslüman mahallesindeki mescidin mevcudunun dar olması nedeniyle Cuma namazı, yollara serilen örtüler üzerinde kılındı. Cuma namazını çocuklar ve kadınlar da kıldı.