Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Bakü'de düzenlenecek Türk Filmleri Haftası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz gecesi birilerinin Ankara'yı çökerterek tüm Türk ve İslam dünyasını yok etmeye niyet ettiğini söyledi.

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ sorunu olmasa çok daha güçlü olacağına işaret eden Topçu, "Asya'nın güvenlik ve özgürlüğünün anahtarı nasıl Bakü'nün ayağa kalkmasıyla mümkünse, Ankara'nın ayağa kalkması demek, hem Asya hem Ortadoğu hem Balkanlar hem de Afrika'nın güvenlik, özgürlük ve refahı demek. Tüm dert dava, 15 Temmuz vesaire, Ankara'nın başını kaldırıp medeniyet coğrafyasıyla ilgilenmemesi için. Hamdolsun milletimiz bu tezgahı bozdu." dedi.

Topçu, FETÖ'nün dünyadaki yapılanmasıyla ilgili soru üzerine şunları kaydetti:

"FETÖ, örgütlendikleri tüm ülkeler için büyük bir tehlike. Dışişlerimiz bunu bütün ülkelerin yetkililerine iletti. FETÖ sadece Türk-İslam coğrafyası için değil, barış ve güvenlik isteyen tüm ülkeler için tehlikeli. ABD uluslararası anlaşmaların gereğini yapmalı. Fakat ABD yönetimi bu anlaşmaların gereğini yerine getirmedi."

"Türkiye asla AB'ye mahkum değil"

Topçu, etkinliğin ardından basın mensuplarının Türkiye-AB ilişkilerine yönelik sorusuna şu yanıtı verdi:

"AB Türkiye'ye muhtaç. Türkiye'nin AB'ye hiç ihtiyacı yok fakat AB'nin, Türkiye'nin yer altı ve yer üstü zenginliklerine, tarihi arka planına, insan kaynaklarına, çok ciddi ihtiyacı var. AB'nin bir ihtiyacı da şudur. Eğer AB ülkeleri Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika ile ticaret, turizm yapmak istiyorsa, bunun anahtarı al yıldızlı al bayraktır. Fakat anlaşılan ve görülen odur ki AB Türkiye ile olan meselelerinde ipe un sermektedir. Türk devleti AB'nin bu niyetini gördü. AB ülkelerinin Türkiye'yi parçalamaya zemin hazırlayan örgütlerin arkasında olduğunu tespit etti. Terör örgütlerindeki silahlar Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu söyleyen ülkelerin silahları. AB ülkelerinin Türkiye'ye dostlukları böyle. Hala Türkiye'ye zarar veren bölücü terör örgütlerini besliyorlar, koruyorlar. Şimdi AB ile ilişkilerimiz AB ülkelerinin Türkiye'ye karşı terörle mücadele ve diğer konulardaki adımlarına bağlı. Türkiye asla AB'ye mahkum değil."