ANKARA 

Güney Kore'nin güney kıyısı açıklarında dün meydana gelen feribot kazasının ardından kaybolan 287 kişi için su altından yapılan arama kurtarma çalışmaları, bölgede etkili olan kötü hava koşulları ve güçlü akıntılar nedeniyle geçici olarak durduruldu. 

Yonhap Haber Ajansı, donanma ve sahil güvenlik tarafından kaza yerine gönderilen dalgıçların 10'dan fazla kez feribotun su altında kalan kısmına girmeye çalıştıklarını, ancak güçlü akıntılar ve görüş açısının yetersizliği nedeniyle tüm girişimlerin başarısız olduğunu duyurdu. 

Dün sabah saatlerinde meydana gelen kazanın ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları sırasında 9 kişinin cesedinin bulunmuş, 179 kişi de kurtarılmıştı. 

Aileler tepkili

Kazada kaybolan çoğu lise öğrencisi 287 kişinin yakınları, kendilerine ayrılan bir spor salonunda dalgıçlardan gelecek haberleri bekliyor. 

Devlet Başkanı Park Geun-hye, spor salonunda aileleri ziyaret etti. 

Park, "Hükümetimiz, ailelerden desteğini esirgemeyecektir. Bu inanılmaz olayla ilgili soruşturma düzenleyeceğiz, kazanın nedenini belirleyeceğiz ve tüm sorumluları cezalandıracağız" dedi. 

Kazadan kurtulanların, gemi personelini suçlaması ve feribot yana yatarken bile personelin kendilerine oldukları yerde kalmalarını söylemekten başka bir şey yapmadıklarını ileri sürmesinin ardından ailelerin feribot çalışanlarına ve hükümet yetkililerine tepkileri çığ gibi büyüyor.

Aileleri ziyarete gelen Başbakan Chung Hong'a ise su şişesi atıldı. Ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Güvenlik ve Kamu Yönetimi Bakanı Kang Byung-kyu ise bir kişi tarafından tokatlandı. 

Çaresiz bir biçimde yakınlarından gelecek haberleri bekleyen aileler, hükümetin feribotta kaç kişinin olduğunu bile bilmediğini, kayıp sayısının önce 100 olarak açıklandığını, sonra 300'e yükseltildiğini belirtti.  

Büyük bir kısmı suya gömülen feribottan ilk kaçanlardan biri olan kaptan, sahip güvenlik yetkilileri tarafından sorgulanıyor. 69 yaşındaki kaptan, sahil güvenlik ofisine girmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yolcular ve kaybolanların yakınları için üzgünüm" dedi.  

Gönderilen mesajlar sahte

Öte yandan güvenlik güçleri, kazada kaybolanlar tarafından cep telefonları ile ailelerine gönderildiği ileri sürülen kısa mesajların sahte olduğunu açıkladı. 

Ulusal Polis Ajansı'nın Siber Terör Müdahale Merkezi, kaybolan herkesin cep telefonu kayıtlarının incelendiğini ve bu kişilerin feribot battıktan sonra cep telefonlarını kullanmadığının belirlendiğini duyurdu. 

Merkez, mesajların kimler tarafından yazıldığının bulunması için çalışmaların devam ettiğini, sorumluların, ailelere acı çektirdikleri ve arama kurtarma çalışmalarını etkiledikleri için cezalandırılacağını belirtti.  

Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6,325 ton ağırlığındaki "Sewol" adlı feribot, dün sabah erken saatlerde Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü.

325'i okul gezisine katılan lise öğrencisi olmak üzere 475 yolcu ve mürettebatın bulunduğu feribotun neden battığı henüz bilinmiyor. Feribotun, sualtındaki bir kayaya çarpmış olabileceği düşünülüyor. 

Haftada iki kez Incheon-Jeju seferi yapan feribot, 1994'te Japonya'da üretilmişti. 146 metre uzunluğundaki ve 22 metre genişliğindeki feribot, 921 kişi, 180 araç ve 152 konteyner taşıma kapasitesine sahipti.