BAĞDAT - Irak'ta terör örgütü DAEŞ'ten geri alınması için operasyonların devam ettiği Enbar'a bağlı Felluce ilçesinden, devletin kontrolünde bulunan güvenli bölgelere 3 bin 708 ailenin göç ettiği bildirildi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığının Enbar sorumlusu Muhammed Reşid tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "Felluce'yi Kurtarma Operasyonu başladığından beri Felluce'den ve ona bağlı Es-Saklavi nahiyesi ile köylerden 3 bin 708 aile göç etti." denildi.

Bunlardan 3 bin 91 ailenin Amiriyetu'l Felluce'deki kamplara, 443 ailenin Es-Siyahiyye ilçesindeki kamplara ve geri kalanının ise El-Halidiyye nahiyesinde kurulan kamplara yerleştirildiği ifade edildi.

Öte yandan AA muhabirine konuşan Felluce Kaymakamı Sadun eş-Şalan, yerel yönetim ve özel kuruluşların Felluce'den göç edenlerin temel ihtiyaçlarını temin etmek için çalıştığını ve yeni göçler için hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Şalan, "Amiriyetu'l Felluce ve Es-Siyahiyye ilçesindeki kamplara su ve elektrik temin edildi. Bu kamplar daha fazla sığınmacı kabul etmeye hazır." diye konuştu.

Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi kuruluşlar tarafından geçen hafta yayımlanan ortak yazılı açıklamada, 50 binden fazla Iraklının çatışma nedeniyle Felluce'den çıkamadığı belirtilmişti.

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ile Sünni aşiret güçleri, DAEŞ'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

Irak'ta 2014 yılında terör örgütü DAEŞ'in kontrolü altına aldığı ilk yer olan, Sünnilerin yaşadığı Felluce, Musul'dan sonra örgütün elinde bulundurduğu ikinci büyük bölge olduğu kaydedildi.