RABAT

Fas'ta koalisyon hükumeti ortaklarından İstiklal Partisi bakanlarının görevlerinden istifa ettiği bildirildi.

İstiklal Partisi Sözcüsü Adil bin Hamza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Milli Eğitim Bakanı Muhammed el-Vefa dışında, partimizin bütün bakanları Başbakan Abdulilah Benkiran'a istifalarını sundu" dedi.

Hamza, Ekonomi ve Maliye Bakanı Nizar Bereke, Enerji Maden Su ve Çevre Bakanı Fuad ed-Duveyri, Yurt Dışındaki Faslılardan Sorumlu Bakan Abdullatif Mazuz, Sanayi Bakanı Abdussamed Kuyuh'un da aralarında bulunduğu bakanların yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Yusuf el-İmrani'nin de hükümetteki görevinden istifa ettiğini belirtti.

Söz konusu istifalara ilişkin başbakanlıktan henüz resmi açıklama yapılmadı.

İstiklal Partisi liderlerinden Kerim Galab'ın başkanlık ettiği 395 koltuklu Fas Meclisi'nde İstiklal Partisi'nin 60 milletvekili bulunuyor. İstiklal Partisi, 11 Mayıs'ta, hükümetin bireysel kararlar alması, yolsuzluğu teşvik eden politikalar benimsemesi ve Başbakan Benkiran'ın, parti liderliği ile hükümet görevini birbirine karıştırması gibi nedenlerden ötürü hükümetten çekilme kararı aldığını açıklamış, bunun üzerine Kral 6. Muhammed, karara müdahale etmiş ve Fransa'dan dönene kadar partinin görevini sürdürmesini talep etmişti. İstiklal Partisi'nin Genel Sekreteri Hamid Şubat ise hükümetten çekilme yönünde aldıkları karardan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.