HANOY - Vietnam ile Çin arasında, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilafın neden olduğu gerginliğin belirdiği sırada, bir zamanlar birbirlerine karşı çarpışmış eski düşmanlar ABD ile Vietnam'ı bir araya getiren tatbikatta hakiki mermiler kullanılmayacak. İki ülke donanmaları önceki yıllarda da olduğu gibi kurtarma ve doğal felaketlere müdahale eğitimi konularında tatbikatlar yapacak.
Tatbikata katılmak üzere gelen ABD'nin 7. filosuna bağlı 3 gemi bugün başlayan tatbikat dolayısıyla Vietnam'ın Danang limanını ziyaret etti.
Washington ve Hanoy yönetimleri ABD'nin Vietnam savaşına katılan askerlerini geri çekmesinin üzerinden 20 yıl geçmesinin ardından, 1995 yılında diplomatik ilişkileri normalleştirdi. Bir zamanlar Vietnam'ın en büyük düşmanı olarak gördüğü ABD şimdi Vietnam'ın en büyük ticaret ortağı haline geldi ve birbirleri arasında daha yakın askeri bağlar gelişti.
Vietnam, Çin ve Filipinler'in de aralarında bulunduğu ülkeler arasında, zengin petrol ve doğalgaz kaynakları bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi'ndeki adalar konusunda ihtilaf yaşanıyor.