İSTANBUL  - ABD Kongresi'ndeki etkin Cumhuriyetçi senatörlerden John McCain, Suriyeli muhaliflere "yabancı hava gücü desteği, silah, eğitim ve koruma" sağlayacak uluslararası bir koalisyon oluşturulması konusunda Başkan Barack Obama'ya çağrıda bulundu.

Arizona Senatörü McCain, El Arabiya televizyonuna verdiği röportajda, ABD'nin, Arap ülkeleri, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin dahil olacağı uluslararası koalisyona liderlik ederek, Suriyeli muhaliflerin adil bir savaş yürütmelerine imkan verecek adımlar atmasını istedi. Bu yönde atılacak adımların Amerikan askerlerinin sahaya adım atması anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Senatör McCain, aynı şekilde ABD'nin Suriye'ye tek yanlı askeri müdahalede bulunduğu sonucunun da çıkmayacağını bildirdi. ABD'de 2008 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Senatör McCain, hafif silahları bulunan Suriyeli muhaliflerle güçlü Suriye ordusu arasında orantısız bir savaş yaşandığını savundu.

İstanbul'da yapılacak "Suriye'nin Dostları" toplantısı öncesinde, Suriyeli muhaliflerin kendi içinde bütünlük sağlayamadığı yönündeki eleştirilere de karşı çıkan McCain, aynı iddiaların Libya, Tunus ve Mısır için de dile getirildiğini hatırlatarak, "Bu filmi daha önce gördüm" dedi. Başkan Obama'nın Suriye konusundaki tutumunu da eleştiren Cumhuriyetçi Senatör, şu ifadeleri kullandı: 

"Başkan'ın tereddütü ve harekete geçmemesinden dolayı hayal kırıklığı içindeyim. Amerikalıların bıkkınlığının farkındayım. Ancak savaşan ve ölen bu insanları kendi hallerine terk etmek, bana göre ABD'nin dayandığı değerlerin iptali anlamındadır."